Semmelwraps

Introduktion och förberedelse

Semlor bakta som wraps eller tunnbröd fyllda med mandelmassa och grädde.

En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut semmeldegen till rundlar likt wraps och bakat dem. Sedan fylls de med mandelmassa och vispad grädde.

ca 12 semmelwraps

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker eller vit baksirap
  • 25 gram jäst
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • 400 gram vetemjöl, ca 7 dl
  • Pensling: 1 uppvispat ägg
  • Fyllning: 200 gram mandelmassa
  • 2 msk grädde
  • 2 dl grädde att vispa
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär upp smöret i skivor och lägg på en tallrik att bli mjukt.
  2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull.
  3. Smula ner jästen i en stor bakbunke och häll över mjölken. Rör ut jästen.
  4. Tillsätt allt mjöl utom någon halv deciliter.
  5. Tillsätt salt, kardemumma samt det mjuka smöret (ev. kan du mikra det mjukt några sekunder) och rör ut till en jämn deg.
  6. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 8 minuter för hand.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 12 bitar. Rulla varje degbit till en boll.
  10. Lägg ut några bakplåtspapper på ett bord.
  11. Kavla ut varje degboll till en ca 17 cm i diameter stor rundel. Använd rikligt med mjöl så går det läggare.
  12. Lägg rundlarna på bakplåtspapprena med någon centimeters mellanrum. Borsta bort överblivet mjöl från degen med en pensel.
  13. Nagga degen med en gaffel med några cm mellanrum.
  14. Vispa ihop ägg i en skål med någon msk vatten.
  15. Pensla degen med det uppvispade ägget.
  16. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  17. Sätt ugnen på 175 grader.
  18. Vispa grädden hård med vaniljsockret. Lägg ev. över den i en spritspåse med sjärntull om du vill spritsa ut grädden. Det går också bra att senare enbart klicka ut den.
  19. Mosa mandelmassan med lite ovispad grädde till en lös smet.
  20. Grädda tunnbröden en eller två plåtar i taget i ca 5 minuter.
  21. Ta ut och låt svalna under bakduk.
  22. När tunnbröden svalnat så brer du ca 2 msk mandelmassa längs kanter och på mitten av varje tunnbröd.
  23. Fyll eller spritsa sedan lite grädde i mitten på varje tunnbröd.
  24. Vik ihop dem likt en wrap och linda gärna in i en servett längst ner. Fyll på med en klick extra grädde i varje öppning.
  25. Lägg upp och pudra över lite florsocker på semmelwrapsen innan servering. Kan förvaras i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-20