Pitasemlor

En pitasemla är som en vanlig semla men utbakt till ett fluffigt pitabröd som fylls med mandelmassa och grädde och toppas med florsocker.
En variant på den klassiska semlan fast här har jag kavlat ut degen till rundlar likt pitabröd och bakat dem så de bubblar upp till kuddar som sedan (när de svalnat) kan skäras upp med ett snitt och sedan fyllas med mandelmassa och vispad grädde.

ca 12 pitasemlor

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl socker eller vit baksirap
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 400 gram vetemjöl, ca 7 dl
  • Pensling: 1 uppvispat ägg
  • Fyllning: 200 gram mandelmassa
  • 2 msk grädde
  • 2 dl grädde att vispa
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Florsocker att pudra med

Tillagning

  1. Skär upp smöret i skivor och lägg på en tallrik att bli mjukt.
  2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull.
  3. Smula ner jästen i en stor bakbunke och häll över mjölken. Rör ut jästen.
  4. Tillsätt allt mjöl utom någon halv deciliter.
  5. Tillsätt salt samt det mjuka smöret (ev. kan du mikra det mjukt några sekunder) och rör ut till en jämn deg.
  6. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Dela degen i 12 bitar. Rulla varje degbit till en boll.
  10. Lägg ut några bakplåtspapper på ett bord.
  11. Kavla ut varje degboll till en ca 12 cm i diameter stor rundel. Använd rikligt med mjöl så går det läggare.
  12. Lägg rundlarna på bakplåtspapprena med någon centimeters mellanrum. Borsta bort överblivet mjöl från degen med en pensel.
  13. Vispa ihop ägg i en skål med någon msk vatten.
  14. Pensla pitasemlorna med det uppvispade ägget.
  15. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  16. Sätt ugnen på 175 grader.
  17. Vispa grädden hård med vaniljsockret. Lägg ev. över den i en spritspåse med sjärntull om du vill spritsa ut grädden. Det går också bra att senare enbart klicka ut den.
  18. Mosa mandelmassan med lite ovispad grädde till en lös smet.
  19. Grädda pitasemlorna en eller två plåtar i taget i ca 7 minuter tills de puffat upp och har fin färg.
  20. Ta ut och låt svalna under bakduk.
  21. När pitasemlorna svalnat skär du ett snitt längs hälften av kanten med en vass kniv.
  22. Vik upp som en ficka och bred ca 2 msk mandelmassa i varje pitasemla.
  23. Fyll eller spritsa sedan i grädde i varje pitasamla.
  24. Lägg upp och pudra över lite florsocker innan servering. Kan förvaras i kylen några timmar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer