Saffranssemla

Saffranssemla är en semla där degen smaksatts med saffran. Fina och gula med lite annorlunda smak. Annars fylld som vanliga semlor med mandelmassa och vispad grädde.

Tips:

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk.
  • Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

16 st saffranssemlor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse saffran
  • 1 dl vit sirap (eller socker)
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning till saffranssemlan: mandelmassa (cirka 200 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet.
  5. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
  6. Arbeta samman till en smidig deg.
  7. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 16 bitar som formas till bullar.
  9. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs övertäckt i cirka 30 minuter.
  11. Grädda bullarna i 8 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  13. Skär av ett lock på bullarna.
  14. Ta ut en del av inkråmet. Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa.
  15. Lägg en klick fyllning i varje bulle.
  16. Vispa grädde och fördela den på varje bulle.
  17. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå saffranssemlorna.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept