Saffranssemla

Saffranssemla är en semla där degen smaksatts med saffran. Fina och gula med lite annorlunda smak. Annars fylld som vanliga semlor med mandelmassa och vispad grädde.

Tips:

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk.
  • Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

16 st saffranssemlor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 påse saffran
  • 1 dl vit sirap eller socker
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning: 300 gram mandelmassa
  • 0,75 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Smält smöret.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet.
  5. Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakningen.
  6. Arbeta samman till en smidig deg.
  7. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
  8. Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 16 bitar som formas till bullar.
  9. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
  10. Jäs övertäckt i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  11. Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
  13. Skär av ett lock på bullarna.
  14. Ta ut en del av inkråmet. Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa.
  15. Lägg en klick fyllning i varje bulle.
  16. Vispa grädde och fördela på mandelmassan.
  17. Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå saffranssemlorna.
E-mail
Medel: 3.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.