Saffranssemla
Saffranssemla är en semla där degen smaksatts med saffran. Fina och gula med lite annorlunda smak.
Annars fylls semlorna som vanliga semlor med mandelmassa och vispad grädde.
Tillagning
- Smält smöret.
- Häll i mjölken och värm till 37 grader.
- Smula sönder jästen i en degbunke.
- Häll på lite av degspadet och rör ut jästen i detta. Häll sedan på resten av degspadet.
- Tillsätt därefter alla de övriga ingredienserna men inte riktigt allt vetemjöl. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakningen.
- Arbeta samman till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Ta därefter upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Fördela den på 16 bitar som formas till bullar.
- Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
- Jäs övertäckt i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Grädda bullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.
- Skär av ett lock på bullarna.
- Ta ut en del av inkråmet. Lägg detta inkråm i en bunke och blanda med mjölk och mandelmassa.
- Lägg en klick fyllning i varje bulle.
- Vispa grädde och fördela på mandelmassan.
- Lägg på locken och sikta florsocker ovanpå saffranssemlorna.
Tips
- Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk.
- Vispa gärna grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal