Vegansemlor

Introduktion och förberedelse

Vegansemlor gjorda av saftiga veganska kardemummabullar, mandelmassa och vispad havregrädde.

En variant på vanliga semlor men bakade med mjölkfritt margarin samt fyllda med vispad vegetabilisk "grädde".

Servera som vanliga klassiska semlor, fettisdagsbullar eller fastlagsbullar.

Vetebullarna blir saftiga och goda med stött kardemumma.

Val av vegetabilisk "grädde"

Jag tog vispbar havrevisp från Aito - Oat for whipping 26%. Den är riktigt lik vanlig grädde i konsistens och smakar gott.

Det finns också annan vegetabilisk "grädde" - kolla så det står att den vispbar. Man kan även blanda vispbar kokosgrädde, havregrädde och sojagrädde.

Forma bullarna

Fina bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den med handflaten nedåt mot ett ej mjölat bakbord, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir degen en boll eller rund bulle.

Med hemgjord mandelmassa

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa fast den man köper färdig har hög kvalitét så den är bra.

Smaksätt "grädden"

Havregrädden är rätt söt i sig men om du vill kan du ta i ett krm vaniljsocker för lite vaniljsmak.

Smaksätt mandelmassan

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt vegetabilisk grädde, vatten eller havremjölk.
  • 2 droppar bittermandelolja;
  • 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då endast till vuxna).
  • 1 tsk stött kardemumma.
  • 1 dl hackade oskalade eller skållade mandlar i din mandelmassa så blir det lite crunchy mandelfyllning.

Varianter

  • Rosta mandelmassan i skivor samt 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra.
  • Baka ut degen som en stor bulle i en långpanna som sedan skärs i semmelrutor.
  • Servera som hetvägg. Då lägger du semlan i en djup tallrik och slår varm vegetabilisk mjölk runt om. Äts med sked.
  • Fyll semlorna med hälften vaniljkräm och grädde. Blir extra krämiga och goda med vaniljkrämen.
  • Nutellasemlor - gillar du nutella så byt ut mandelmassan mot nötcrémen. Eller blanda.

Vegansemlor bakade och fyllda med enbart vegetabiliska ingredienser.
Vegansemlor bakade och fyllda med enbart vegetabiliska ingredienser.

16 stycken vegansemlor

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl havremjölk
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker eller vit sirap
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 gram mjölkfritt margarin, mjukt
  • 1 msk sirap till pensling
  • 2 msk vatten till pensling
  • FYLLNING: 300 gram mandelmassa
  • 0,75 dl vegetabilisk "grädde" eller vegetabilisk "mjölk" att ha i mandelmassan (valfritt)
  • 3 dl vispbar vegetabilisk "grädde" som ex. havregrädde Aito Oat for whipping
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Ta fram margarin så det är mjukt.
  2. Stöt kardemumma i en mortel.
  3. Värm havremjölken till fingervärme - 37 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma havremjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av havremjölken och rör om.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av vetemjölet. Kör i en degblandare eller rör för hand någon minut.
  6. Klicka i det mjuka margarinet i degen.
  7. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop till en jämn deg.
  8. Knåda degen i ca 10 minuter i maskin eller för hand.
  9. Man kan också använda en elvisp med degkrokar - vänta då med att tillsätta allt mjöl utom 2 dl så den är lös nog att vispa och tillsätt sedan allt mjöl på slutet till en jämn deg.
  10. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 minuter.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra bitar till totalt 16 degbitar. Forma och rulla ut runda bullar.
  12. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  13. Låt bullarna jäsa övertäckta i 2 timmar.
  14. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  15. Vispa ihop sirap och vatten i ett glas eller en liten skål och pensla bullarna.
  16. Grädda en plåt bullar i taget i mitten av ugnen i 5-8 minuter tills de fått fin färg.
  17. Ta ut och låt svalna under en bakduk.
  18. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl vegetabilisk mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan röra ihop för hand, använda en elvisp, mixer eller matberedare med kniv.
  19. Vispa "grädden" enligt förpackning och smaksätt den gärna med en tsk vaniljsocker och vanligt socker. Lägg i en spritspåse om du vill spritsa ut "grädden" senare.
  20. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  21. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan till en röra.
  22. Spritsa eller klicka ut "grädde" på bullarna.
  23. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara vegansemlorna i kylen någon dag.
  24. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 313 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-22

Tillbehör och liknande recept: