Semlor med kesella

Semlor med kesella eller kvarg blir saftiga och goda. Det vet de som provat lussebullar med kesella. Annars som vanliga semlor med mandelmassa, vispad grädde och florsocker. 

Kesella och kvarg är samma sak. Kesella är ett varumärke på kvarg som säljs av Arla. Det går såklart bra med annan kvarg också. Eller naturell färskost. 

16 semlor med kesella

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1,25 dl Kesella eller kvarg
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 200 gram mandelmassa
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl florsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  3. Häll på lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken.
  4. Tillsätt och rör i salt, Kesella (eller kvarg), stött kardemumma, socker och mjöl.
  5. Arbeta ihop till en deg och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar.
  6. Lät degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Låt semmelbullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  11. Baka bullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
  13. SERVERING: Skär av någon cm längst upp på varje bulle likt ett lock.
  14. FYLLNING: Skär mandelmassan i små bitar eller riv den grovt och lägg i en bunke. Tillsätt mjölk. Rör ihop till en smet. En elvisp - gärna med krok - funkar bra. En variant är att ta med lite av inkråmet ur bullarna och blanda med lite extra mjölk till en röra.
  15. Vispa grädde hård och tillsätt gärna lite vaniljsocker samt vanligt socker för en lite sötare grädde. Dock valfritt.
  16. Tryck en liten grop i varje semla och fördela fyllningen i semlorna. Börja med 1-2 msk i varje bulle.
  17. Toppa varje semla med en klick grädde och sätt på locket. Hit kan du förbereda och förvara några timmar i kylen.
  18. Pudra över florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer