Semlor med kesella

Semlor med kesella eller kvarg blir saftiga och goda. Det vet de som provat lussebullar med kesella. Annars som vanliga semlor med mandelmassa, vispad grädde och florsocker. 

Kesella och kvarg är samma sak. Kesella är ett varumärke på kvarg som säljs av Arla. Det går såklart bra med annan kvarg också. Eller naturell färskost. 

16 semlor med kesella

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1,25 dl Kesella eller kvarg
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 200 gram mandelmassa
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl florsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  3. Häll på lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken.
  4. Tillsätt och rör i salt, Kesella (eller kvarg), stött kardemumma, socker och mjöl.
  5. Arbeta ihop till en deg och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar.
  6. Lät degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Låt semmelbullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  11. Baka bullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
  13. SERVERING: Skär av någon cm längst upp på varje bulle likt ett lock.
  14. FYLLNING: Skär mandelmassan i små bitar eller riv den grovt och lägg i en bunke. Tillsätt mjölk. Rör ihop till en smet. En elvisp - gärna med krok - funkar bra. En variant är att ta med lite av inkråmet ur bullarna och blanda med lite extra mjölk till en röra.
  15. Vispa grädde hård och tillsätt gärna lite vaniljsocker samt vanligt socker för en lite sötare grädde. Dock valfritt.
  16. Tryck en liten grop i varje semla och fördela fyllningen i semlorna. Börja med 1-2 msk i varje bulle.
  17. Toppa varje semla med en klick grädde och sätt på locket. Hit kan du förbereda och förvara några timmar i kylen.
  18. Pudra över florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer