Semlor med kesella

Semlor med kesella eller kvarg blir saftiga och goda. Det vet de som provat lussebullar med kesella.

Annars som vanliga semlor med mandelmassa, vispad grädde och florsocker.

Kesella och kvarg är samma sak. Kesella är ett varumärke på kvarg som säljs av Arla. Det går såklart bra med annan kvarg också. Eller naturell färskost.

16 semlor med kesella

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1,25 dl Kesella eller kvarg
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1/2 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 200 gram mandelmassa
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  3. Häll på lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken.
  4. Tillsätt och rör i salt, Kesella (eller kvarg), stött kardemumma, socker och mjöl.
  5. Arbeta ihop till en deg och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar.
  6. Lät degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  9. Låt semmelbullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  11. Baka bullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
  13. SERVERING: Skär av någon cm längst upp på varje bulle likt ett lock.
  14. FYLLNING: Skär mandelmassan i små bitar eller riv den grovt och lägg i en bunke. Tillsätt mjölk. Rör ihop till en smet. En elvisp - gärna med krok - funkar bra. En variant är att ta med lite av inkråmet ur bullarna och blanda med lite extra mjölk till en röra.
  15. Vispa grädde hård och tillsätt gärna lite vaniljsocker samt vanligt socker för en lite sötare grädde. Dock valfritt.
  16. Tryck en liten grop i varje semla och fördela fyllningen i semlorna. Börja med 1-2 msk i varje bulle.
  17. Toppa varje semla med en klick grädde och sätt på locket. Hit kan du förbereda och förvara några timmar i kylen.
  18. Pudra över florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.