Semlor

Baka egna semlor! Recept och tips på hembakta semlor i olika varianter.

Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga bullar fyllda med söt mandelmassa. Finns det godare?Baka semlor Att baka egna semlor är inte så svårt och blir mycket gott. Gör först en vetebrödsdeg till semlorna, jäs under bakduk, baka ut och jäs igen på plåt, grädda bullarna. Bilden i mitten är bullar till en vanlig semla samt till minisemlor. När du ska lägga ihop semlorna så skär du först bort ett lock på bullarna, ta ut lite av inkråmet i bullen och blanda med mandelmassa samt lite grädde eller mjölk till en mjuk fyllning, fyll semlorna och toppa med vispad grädde, locket samt pudrat florsocker

Semlor, hetväggar och bullar?

Gemensamt - som de flesta vet - för semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg - är en bulle av ljust vetebröd med söt fyllning av mandelmassa toppat med vispad grädde. Till hetvägg har man även varm mjölk.

Semlor äter vi mest runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan.

Vilka datum infaller Fettisdagen?

  • 2024 den 13 februari
  • 2025 den 4 mars
  • 2026 den 17 februari
  • 2027 den 9 februari
  • 2028 den 29 februari
  • 2029 den 13 februari

Fast en flesta kan inte hålla sig utan börjar tidigare. Numer bakas och njuts semlorna från jul och fram till påsk men mest veckorna runt Fettisdagen förstås.

Semlan är en viktig inkomst för konditorier på vintern. Så stöd ditt lokala bageri och köp en hantverksmässigt bakad semla eller flera.

Vår mest kända semmelälskare är kanske Ture Sventon - barnboks-detektiven - som alltid har med "Temlor" från Rotas konditori på Tegelbacken i en mobil kyl - så praktiskt. Ture är noga med att det ska vara fyllda semlor för på hans tid såldes även ofyllda semlor.Klassiska semlor Klassiska semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar är genialiskt gott. Semlor är ingen hemlighet att baka - det är vanliga vetebullar. Sedan fyller du bullarna med vispad grädde och mandelmassa

Hetvägg är semla med het mjölk. Serveras i en djup tallrik med mjölk runt. En del saltar lite, andra pudrar över kanel och min farmor brukade riva lite citronskal i mjölken.

Förr kunde man kalla vilken brödbulle som helst semla. Ordet kommer troligtvis från latinets semila som betyder fint mjöl.

Fastan varade förr i sju veckor. Då tröstade man sig med att äta upp sig rejält veckan innan fastan - bland annat på semlor.

Källa om semlor på wikipedia samt Svenska Semleakademin.

Piffa till mandelmassan

  • Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk (ca 0,75 dl).
  • Gott är också att ha i 0,5-1 dl rostade hackade mandlar i mandelmassan.
  • Vidare kan en finriven bittermandel ge extra mycket och god mandelsmak till fyllningen.
  • Du kan också göra hemgjord mandelmassa.
  • Rosta mandelmassan i skivor samt 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra och fyll med den.

Smaksätt grädden

Minisemlor Minisemlor. Baka små vetebullar och gör minisemlor av. Smidigt om man bjuder många då inte alla vill ha en stor semla. Och de som vill kan ju ta två.

  • Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 1 tsk).

Klassiska semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar

En hembakt semla slår det mesta. Baka egna goda semlor med detta klassiska recept på semlor.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.