Smala nyttiga semlor

Semlor bakade med dinkelmjöl och en fyllning med mandel samt honung eller agavesirap istället för socker toppad med grädde.

Lite mindre socker och mer fiber med dinkel än vanliga semlor.

12 smala semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk honung
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning: 100 g sötmandel
  • 5 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, honung och smör.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  5. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  6. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  7. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
  10. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  11. Mixa mandel med honung och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke.
  12. Fördela fyllningen i bullarna.
  13. Vispa grädden och lägg en klick i varje.
  14. Lägg på locket.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer