Smala nyttiga semlor

Introduktion och förberedelse

Semlor bakade med dinkelmjöl och en fyllning med mandel samt honung eller agavesirap istället för socker toppad med grädde.

Lite mindre socker och mer fiber med dinkel än vanliga semlor.

Veganska semlor

Helt veganska semlor blir jättegoda om du bakar bullarna som här med sojamjölk eller havremjölk; agavesirap eller vit baksirap istället för honung; mjölkfritt margarin istället för smör och fyller med sirap och vispad sojagrädde istället för vanlig grädde.

12 smala semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk honung, vit baksirap eller agavesirap
  • 75 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 1 ägg (valfritt)
  • Fyllning: 100 g sötmandel
  • 5 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, honung eller sirap samt mjukt smör eller mjölkfritt margarin.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  5. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  6. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna försiktigt med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter. De kan också penslas med havremjölk eller sojamjölk.
  9. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  10. Mixa mandel med honung eller sirap och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke. Istället för vanlig grädde kan du ta vispbar sojagrädde.
  11. Fördela fyllningen i bullarna.
  12. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Istället för vanlig grädde kan du ta vispbar sojagrädde.
  13. Lägg på locket och servera. Pudra eventuellt över florsocker om du vill men det är valfritt.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept