Smala nyttiga semlor

Introduktion och förberedelse

Semlor bakade med dinkelmjöl och en fyllning med mandel samt honung eller agavesirap istället för socker toppad med grädde.

Lite mindre socker och mer fiber med dinkel än vanliga semlor.

12 smala semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk honung, vit baksirap eller agavesirap
  • 75 gram smör eller mjölkfritt margarin
  • 1 ägg (valfritt)
  • Fyllning: 100 gram sötmandel
  • 5 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, honung eller sirap samt mjukt smör eller mjölkfritt margarin.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  5. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  6. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna försiktigt med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter. De kan också penslas med havremjölk eller sojamjölk.
  9. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  10. Mixa mandel med honung eller sirap och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke. Istället för vanlig grädde kan du ta vispbar sojagrädde.
  11. Fördela fyllningen i bullarna.
  12. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Istället för vanlig grädde kan du ta vispbar sojagrädde.
  13. Lägg på locket och servera. Pudra eventuellt över florsocker om du vill men det är valfritt.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 255 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-22