Minisemlor

Minisemlor är vanliga semlor fast i mindre storlek. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på - det är inte alla som vill ha en stor semla och de som vill kan ta två eller tre minisemlor istället. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.

24 minisemlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
  4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 15 minuter.
  8. Sätt ungen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  11. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  12. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  13. Skär ett lock i varje bulle.
  14. Fyllning: riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
  15. Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
  16. Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
  17. Klicka ut grädde på varje minisemla.
  18. Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer