Minisemlor

Minisemlor är vanliga semlor fast lite elegantare att bjuda på i mindre storlek. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på - det är inte alla som vill ha en stor semla och de som vill kan ta två eller tre minisemlor istället.

Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm. Annars är de som vanliga semlor.

Lite tips:

Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar.

24 minisemlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
  4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 15 minuter.
  8. Sätt ungen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  11. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  12. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  13. Skär ett lock i varje bulle.
  14. Fyllning: riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
  15. Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
  16. Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
  17. Klicka ut grädde på varje minisemla.
  18. Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer