Minisemlor

Minisemlor är vanliga semlor fast lite elegantare att bjuda på i mindre storlek. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på - det är inte alla som vill ha en stor semla och de som vill kan ta två eller tre minisemlor istället.

Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm. Annars är de som vanliga semlor.

Lite tips:

Blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar.

24 minisemlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
  4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 15 minuter.
  8. Sätt ungen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  11. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  12. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  13. Skär ett lock i varje bulle.
  14. Fyllning: riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
  15. Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
  16. Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
  17. Klicka ut grädde på varje minisemla.
  18. Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept