Minisemlor

Minisemlor är vanliga semlor fast i mindre storlek. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på - det är inte alla som vill ha en stor semla och de som vill kan ta två eller tre minisemlor istället. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.

24 minisemlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel (valfritt).
  4. Mät upp 8 dl mjöl (spara 1 dl till utbakningen) och blanda i hjorthornsaltet.
  5. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet (med hjorthornsaltet).
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt några minuter tills den känns smidig. Enkelt är i en degblandare eller med degkrokar på elvispen.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 15 minuter.
  8. Sätt ungen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 24 bitar och baka ut runda, små släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
  11. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  12. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  13. Skär ett lock i varje bulle.
  14. Fyllning: riv mandelmassan i en bunke och blanda med mjölken. Tillsätt ev. lite av inkråmet från vetebullarna.
  15. Vispa grädden hård. Smaksätt den gärna med någon tsk vaniljsocker.
  16. Fyll bullarna med ca 1-2 msk fyllning var.
  17. Klicka ut grädde på varje minisemla.
  18. Lägg på locken och sikta florsocker över minisemlorna som nu kan serveras.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer