Semlor i långpanna

Semlor i långpanna är en slags semmelrutor där en stor kardemummabulle först bakas i en långpanna, fylls med mandelmassa och grädde samt skärs i rutor.

En variant på semlor som är lätta att baka till många.

16 semmelrutor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 75 gram smör
  • 25 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 1/2 tsk salt
  • 0,75 dl socker
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • FYLLNING: 300 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme ca 37 grader.
  2. Stöt kardemumma i en mortel.
  3. Smula jästen i en stor degbunke. Häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och vetemjöl.
  5. Knåda degen i ca 7 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand. Man kan också använda en elvisp med degkrokar - vänta då med att tillsätta 2 dl mjöl till på slutet så den är lös nog att vispa.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord samt knåda någon minut. Kavla ut till en fyrkant på ca 23x23 cm.
  8. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  11. Vispa ihop ägget i ett glas eller en liten skål och pensla bullen.
  12. Grädda kardemummabullen i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills den fått fin färg och är genombakt.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under en bakduk.
  14. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med 0,75 dl mjölk eller grädde till en bredbar röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv.
  15. Vispa grädden och smaksätt den gärna med en tsk vaniljsocker och vanligt socker.
  16. Skär loss ett lock från toppen av bullen med en lång kniv. Skär locket i 16 rutor - 4x4 stycken - se bild.
  17. Bred ut mandelmassa på botten av bullen.
  18. Spritsa eller klicka ut ett lager grädde.
  19. Lägg tillbaka rutorna med locken i samma ordning på underdelen med grädden - se bild.
  20. Skär ut hela semmelrutor med locken som mall ner genom botten med grädde och mandelmassa. Se bild.
  21. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag. Semmelrutorna kan även frysas styckvis i burk och tinas i kylen.
  22. Vid servering så pudrar du florsocker över semmelrutorna.
Degen till kardemummabullen
Degen till kardemummabullen du bakar ut i en långpanna.
Kardemummabullen - en stor bulle som du låter svalna och sedan fyller som en vanlig semla och skär i rutor till servering.
Kardemummabullen - en stor bulle som du låter svalna och sedan fyller som en vanlig semla och skär i rutor till servering.
Kardemummabullen delas med en lång vass kniv i underdel och ett lock.
Kardemummabullen delas med en lång vass kniv i underdel och ett lock.
För att få fina rutor så kan du först skära locken i fyrkanter.
För att få fina rutor så kan du först skära locken i fyrkanter.
Fyllningen av mandelmassa breds ut på underdelen av kardemummabullen.
Fyllningen av mandelmassa breds ut på underdelen av kardemummabullen.
Vispad grädde breds ut - precis som en vanlig semla - på underdelen.
Vispad grädde breds ut - precis som en vanlig semla - på underdelen.
Locken pusslas på igen till rutor.
Locken pusslas på igen till rutor. Hit kan du förbereda och ha i kylen. Kan även frysas och tas fram att tina i kylen.
Semlan kan nu enkelt delas i fler rutor - semmelrutor - eftersom du redan skurit bullens lock i lagom rutor som mall.
Semlan kan nu enkelt delas i fler rutor - semmelrutor - eftersom du redan skurit bullens lock i lagom rutor som mall.
Glöm inte att pudra över florsocker innan servering.
Glöm inte att pudra över florsocker innan servering.
En semmelruta fylld med mandelmassa och grädde garnerad med florsocker.
En semmelruta fylld med mandelmassa och grädde garnerad med florsocker.

Smaksatt mandelmassa

  • 2 droppar bittermandelolja;
  • 2-3 tsk likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då endast till vuxna).
  • 1 tsk stött kardemumma.
  • 1 dl hackade oskalade eller skållade mandlar i din mandelmassa så blir det lite crunchy mandelfyllning.

Varianter

  • Rosta mandelmassan i skivor samt 1 dl hela mandlar på bakplåtspapper i ugnen på 225 grader vanlig ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Hacka mandlarna grovt. Smula mandelmassan. Rör ihop och späd med några msk vatten till en röra.
  • Servera som hetvägg. Då lägger du semlan i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked.
  • Laktosfria semlor kan du baka med mjölkfritt margarin samt laktosfri grädde.
  • Fyll semlorna med hälften vaniljkräm och grädde. Blir extra krämiga och goda med vaniljkrämen.
  • Nutellasemlor - gillar du nutella så byt ut mandelmassan mot nötcrémen.

Med hemgjord mandelmassa

Överkurs är att göra hemgjord mandelmassa fast den man köper färdig har hög kvalitét så den är bra.

Smaksatt grädde

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Eller några msk vaniljvisp eller vaniljkräm.

Semmelrutor från en stor kardemummabulle du bakar i långpanna och sedan fyller som vanliga semlor med mandelmassa och grädde.
Semmelrutor från en stor kardemummabulle du bakar i långpanna och sedan fyller som vanliga semlor med mandelmassa och grädde.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-18

Tillbehör och liknande: