Semlor med vaniljkräm och grädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vanliga semlor som är fyllda med en blandning av vispad grädde och vaniljkräm. Blir riktigt god och fyllig vaniljsmak på grädden.

Du kan köpa färdig vaniljkräm, vispa vaniljvisp hårt eller göra jättegod hemgjord vaniljkräm med äkta vaniljstång.

Vill du variera smaken ännu mer kan du smaksätta mandelmassan i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados (serveras då ej till barn).

Det blir också jättegott med hemgjord mandelmassa.

Kan serveras som hetvägg. Då lägger du semlar i en djup tallrik och slår varm mjölk runt om. Äts med sked.

16 semlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 80 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 300 gram mandelmassa till fyllning
  • 0,75 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 1 dl hemgjord eller köpt vaniljkräm eller vispa vaniljvisp hårt
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon halv dl till utbakning.
  5. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Man kan också använda en elvisp med degkrokar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl så att degen precis släpper från kanter och bakbord.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  7. Förbered grädde och vaniljkräm: Vispa grädden hård - ställ i kylen. Gör vaniljkräm - du kan göra hemgjord vaniljkräm (se länk ovan), göra köpt vaniljkräm eller vispa vaniljvisp hårt till vaniljkräm. Blanda vispad grädde och vaniljvisp och ställ övertäckt i kylen.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  9. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  10. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  12. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med mjölk eller grädde till en röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv också. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan.
  13. Vispa ihop ägget i ett glas och pensla bullarna.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  17. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna.
  18. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  19. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara i kylen några timmar.
  20. Vid servering så pudrar du florsocker över.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.