Hetvägg

Hetvägg är en vanlig semla eller Fastlagsbulle serverad i en djup tallrik med varm mjölk runt om. Här recept på att baka 16 goda vetebullar med kardemumma som du fyller med mandelmassa och grädde till semlor. Du kanske inte serverar alla som hetvägg men de du vill kan du servera med varm mjölk runt om i djupa tallrikar.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde eller mjölk. Blanda hälften mjölk med hälften grädde för gräddmjölk till hetväggen.

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera klassisk semla kan du smaksätta fyllningen i dina hembakta semlor med likör som amaretto, konjak eller calvados. Det blir också jättegott med hemgjord mandelmassa.

16 semlor till hetvägg

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 80 gram smör
  • 2,5 dl mjölk, 3 %
  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 7 - 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 200 gram mandelmassa till fyllning
  • 1 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 2-3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med
  • 1,5-2 dl mjölk 3 % till varje semla eller hetvägg vid servering

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet - 7 dl. Spara någon dl till utbakning eller om degen är för kladdig.
  5. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig. Man kan också använda en elvisp med degkrokar.
  6. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och sedan i förslagsvis varje del i fyra till totalt 16 degbitar och forma och rulla ut runda bullar.
  8. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.
  11. FYLLNING: Tärna mandelmassan eller riv den grovt. Mosa ihop den med mjölken till en röra. Man kan använda en elvisp eller matberedare med kniv också. En variant är att gröpa ur en del av inkråmet i bullarna så det blir ett hål där. Blanda inkråmet med mandelmassan.
  12. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen. Smaksätt den ev. med en tsk vaniljsocker och vanligt socker.
  13. Vispa ihop ägget i ett glas och pensla bullarna.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär med en tandad kniv av toppen på varje bulle ca 1 cm så det blir likt ett lock.
  17. Fyll och fördela fyllningen med mandelmassa i bullarna.
  18. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  19. Lägg på locken. Hit kan du förbereda och förvara semlor i kylen några timmar.
  20. Servering: Värm mjölk i en kastrull. Akta så den inte bränns och kokar över. Den behöver ej koka.
  21. Vid servering så placerar du en semla i en djup tallrik och slår varm mjölk runt. Pudra över florsocker.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.