Karlsbaderdeg
Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i som ger extra lyxiga bullar, längder, kransar och liknande.
Jag utgick från ett recept från Jan Hedh som jag förenklade och ändrade så det passar bättre för hemmabagare.
Tillagning
- Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det annars ca 15 sekunder - akta så det ej smälter.
- Värm mjölken till fingerarmt 37 grader.
- Häll mjölken i en bakbunke.
- Smula i jäst och rör ut den.
- Tillsätt socker och ägg. Rör sönder ägg. Rör runt någon minut så det mesta sockret löster sig.
- Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en deg.
- Knåda degen i 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
- Tillsätt salt och det mjuka smöret och tryck in det i degen med en slickepott. Fortsätt sedan att knåda degen i ytterligare 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
- Ta en bit av degen och dra isär den - den ska vara lite seg och trådig. Då har det bildats glutentrådar som gör att degen jäser fint och får volym när den gräddas. Knåda annars lite till. Knåda ej för länge då förstörs glutentrådarna.
- Täck degen med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
- Ställ in degen i kylen att jäsa ytterligare minst 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen några timmar tills du bakar med den.
- Degen är klar att användas till det du önskar som vanlig vetedeg till söta bakverk som släta bullar, sockerbullar vända i strösocker och kardemumma, kanelbullar, gifflar, längder eller kransar.
Användning
- Jag använde degen till en plåt bullar och en plåt gifflar.
- Degen passar att till det mesta som vanlig ljus vetedeg passar till. Förslag är att baka ut till kransar, längder, släta bullar, knutar, sockerbullar med fyllning, gifflar, Dovrekaka, kardemummabullar eller äppelbullar.
- Passar utmärkt till kanelbullar, vaniljbullar, äppelsnäckor, mandelbullar, nutellabullar, hallonbullar, citronbullar eller någon annan variant på kanelbullar.
Släta bullar
Dela degen i två delar. Dela sedan varje deg i 12 bitar till totalt 24 bitar. Forma till bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckta i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter. Vidare kan de garneras med pärlsocker innan gräddning.
Varianter
- Degen kan smaksättas med 1 msk stött kardemumma om man önskar det. Då passar degen till släta bullar, kanelbullar och semlor.
- Tillsätt 1 paket saffran med mjölken så får du en mycket god deg till lussekatter, saffranskanelbullar, saffranslängder eller saffransbullar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal