Karlsbaderdeg

Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i som ger extra lyxiga bullar, längder, kransar och liknande.

Jag utgick från ett recept från Jan Hedh som jag förenklade och ändrade så det passar bättre för hemmabagare.

1 sats Karlsbaderdeg till ex. 24 bullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst för söta degar
  • 4,4 dl mjölk 3%
  • 6 msk strösocker
  • 100 gram ägg, 2 st L/M
  • 14 dl vetemjöl
  • 1/2 msk salt
  • 125 gram smör, normalsaltat
  • 1 dl vetemjöl till utbakning

Tillagning

  1. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det annars ca 15 sekunder - akta så det ej smälter.
  2. Värm mjölken till fingerarmt 37 grader.
  3. Häll mjölken i en bakbunke.
  4. Smula i jäst och rör ut den.
  5. Tillsätt socker och ägg. Rör sönder ägg. Rör runt någon minut så det mesta sockret löster sig.
  6. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en deg.
  7. Knåda degen i 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
  8. Tillsätt salt och det mjuka smöret och tryck in det i degen med en slickepott. Fortsätt sedan att knåda degen i ytterligare 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
  9. Ta en bit av degen och dra isär den - den ska vara lite seg och trådig. Då har det bildats glutentrådar som gör att degen jäser fint och får volym när den gräddas. Knåda annars lite till. Knåda ej för länge då förstörs glutentrådarna.
  10. Täck degen med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
  11. Ställ in degen i kylen att jäsa ytterligare minst 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen några timmar tills du bakar med den.
  12. Degen är klar att användas till det du önskar som vanlig vetedeg till söta bakverk som släta bullar, sockerbullar vända i strösocker och kardemumma, kanelbullar, gifflar, längder eller kransar.
Till degen behöver du jäst, salt, mjölk, socker, ägg, smör och vetemjöl.
Till degen behöver du jäst, salt, mjölk, socker, ägg, smör och vetemjöl.
Blanda ut jästen i fingervarm mjölk.
Blanda ut jästen i fingervarm mjölk.
Tillsätt socker och ägg.
Tillsätt socker och ägg.
Tillsätt vetemjöl.
Tillsätt vetemjöl.
Knåda ihop till en deg i ca 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
Knåda ihop till en deg i ca 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
Tillsätt mjukt smör samt salt.
Tillsätt mjukt smör samt salt.
Arbeta in smöret med en slickepott. Knåda sedan ihop i degblandare eller för hand.
Arbeta in smöret med en slickepott. Knåda sedan ihop i degblandare eller för hand.
Knåda degen ytterligare 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
Knåda degen ytterligare 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
Degen ska vara smidig och seg likt trådar när du drar ut en bit - då har det bildats glutentrådar som gör att degen jäser fint.
Degen ska vara smidig och seg likt trådar när du drar ut en bit - då har det bildats glutentrådar som gör att degen jäser fint.
Jäs degen i rumsvärme under bakduk i 30 minuter.
Jäs degen i rumsvärme under bakduk i 30 minuter.
Sätt in degen i kylen och jäs ytterligare 30 minuter.
Sätt in degen i kylen och jäs ytterligare 30 minuter.
Degen är klar att användas som ljus vetedeg till söta bakverk som bullar, kransar, gifflar eller valfritt.
Degen är klar att användas som ljus vetedeg till söta bakverk som bullar, kransar, gifflar eller valfritt.
Jag bakade en plåt gifflar och en plåt bullar på degen.
Jag bakade en plåt gifflar och en plåt bullar på degen.

Användning

Släta bullar

Dela degen i två delar. Dela sedan varje deg i 12 bitar till totalt 24 bitar. Forma till bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckta i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter. Vidare kan de garneras med pärlsocker innan gräddning.

Varianter

E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande: