Semmelkladdkaka

Introduktion och förberedelse

Semmelkladdkaka är en slags semmeltårta med ljus kladdkaka som botten bakad med mandelmjöl, vetemjöl och smör.

Semlekladdkakan toppas likt en semla med en röra av mandelmassa, vispad grädde samt garneras med flagad rostad mandel.

Serveringsförslag

Passar till fika som en variant på vanliga semlor fast i tårtbitar.

Tips

Vill du förbereda i god tid så kan du baka botten - som ändå ska svalna - mosa mandelmassa och rosta flagad mandel dagen innan. Vispa sedan grädde och garnera semmelkladdkakan till servering.

Varianter

  • Vill du ej ha mandelmassa på kan du utesluta den. Kan ersättas med vaniljkräm, äppelmos eller hallonsylt.
  • Istället för flagad mandel kan du hacka vanlig mandel med skal eller skålla den samtskala och sedan hacka mandeln.
  • För en glutenfri variant kan du byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölblandning exempelvis Kungsörnens glutenfritt mjöl för pannkakor.
    Botten till semmelkladdkakan med toppingen
    Botten till kladdkakan toppas med mjukt rörd mandelmassa, vispad grädde och flagad mandel - likt som på vanliga semlor.

12 bitar semmelkladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • BOTTEN: 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 krm vaniljsocker
  • 1-2 krm mald kardemumma eller 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 150 gram smör eller margarin
  • 3 ägg, normal storlek
  • FYLLNING: 200 gram mandelmassa
  • 0,25 dl grädde att blanda mandelmassan med
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl flagad mandel eller hackad mandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn eller 200 grader varmluft.
  2. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker, mald eller mortlad kardemumma, salt och socker i en stor bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  4. Klä och klipp till bakplåtspapper i botten på en rund springform med löstagbar botten ca 24 cm diameter.
  5. Knäck i äggen i mjölblandningen samt rör i smöret till en smet. Rör ut klumpar.
  6. Bred ut smeten i botten på formen.
  7. Grädde kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter för extra kladdig botten eller 25 minuter för lite mer genombakt botten.
  8. Ta ut och låt botten svalna.
  9. TOPPING: Skär mandelmassan i skivor eller tärningar samt mosa ihop den med en gaffel i en skål med grädden till en bredbar röra.
  10. Vispa grädden hård. Tillsätt 1 krm vaniljsocker samt en tsk socker efter halva tiden.
  11. Rosta mandeln i en torr panna så den får lite ljus färg. För över i en skål att svalna.
  12. SERVERING: Ta ur mandelbotten ur formen. Bred ut ett lager mandelmassa, sedan ett lager grädde och garnera med mandeln på toppen. För över på ett fat och servera i tårtbitar. Du får ut 8 stora eller 12 lagom bitar.
E-mail
Medel: 4.1 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-20