Laktosfria semlor
Introduktion och förberedelse
Laktosfria semlor eller fastlagsbullar. Bakas laktosfritt smör, laktosfri mjölk samt laktosfri grädde och så mandelmassa såklart.
En variant på vanliga semlor för dig som är laktosintollerant.
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
- Stöt kardemumma i en mortel.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
- Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
- Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12 bitar och baka ut runda, släta bullar.
- Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
- Låt jäsa övertäckta 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
- Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
- Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
- Skär ett lock i varje bulle.
- Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det mandelmassan
- Fyll bullarna med fyllningen av mandelmassa.
- Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
- Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal