Laktosfria semlor
Laktosfria semlor eller fastlagsbullar. Bakas laktosfritt smör, laktosfri mjölk samt laktosfri grädde och så mandelmassa såklart.
En variant på vanliga semlor för dig som är laktosintollerant.
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
- Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
- Stöt kardemumma i en mortel.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
- Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
- Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12 bitar och baka ut runda, släta bullar.
- Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
- Låt jäsa övertäckta 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
- Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
- Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
- Skär ett lock i varje bulle.
- Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det mandelmassan
- Fyll bullarna med fyllningen av mandelmassa.
- Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
- Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal