Nutellasemlor

Nutellasemlor är fastlagsbullar fyllda med Nutella - en choklad- och nötcrème - istället för mandelmassa. En slags choklad- och nötcrèmesemlor.

Annars är bullarna som klassiska släta vetebullar, vispad grädde, lock och florsocker som till vanliga semlor fast med Nutella i mitten.

Kan du inte välja mellan mandelmassa och Nutella? Fyll hälften av varje eller fyll med både mandelmassa och toppa med Nutella - fyllningen är fri.

Mandelmassa är lättast att hantera om du mosar den med lite mjölk till en röra innan. Räkna ca 200 gram till fyllning för några semlor.

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12-16 Nutellasemlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling och deg
  • 400 gram Nutella choklad- och nötcrème till fyllning
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
  5. Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
  6. Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12-16 bitar och baka ut runda, släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  12. Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
  13. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär ett lock i varje bulle.
  17. Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det Nutellacrémen.
  18. Fyll bullarna med så mycket Nutella du vill - förslagsvis ett centimeter-tjockt lager.
  19. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  20. Lägg på locken och sikta florsocker över Nutellasemlorna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.