Nutellasemlor

Nutellasemlor är fastlagsbullar fyllda med Nutella - en choklad- och nötcrème - istället för mandelmassa. En slags choklad- och nötcrèmesemlor. Annars är bullarna klassiska släta vetebullar, vispad grädde, lock och florsocker som till vanliga semlor fast med Nutella i mitten.

Kan du inte välja mellan mandelmassa och Nutella? Fyll hälften av varje eller fyll med både mandelmassa och toppa med Nutella - fyllningen är fri. Mandelmassa är lättast att hantera om du mosar den med lite mjölk till en röra innan. Räkna ca 200 gram till fyllning för några semlor. 

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera kan du smaksätta grädden med likör som rom, amaretto, konjak eller calvados.

12-16 Nutellasemlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling och deg
  • 400 gram Nutella choklad- och nötcrème till fyllning
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
  5. Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
  6. Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12-16 bitar och baka ut runda, släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  12. Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
  13. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär ett lock i varje bulle.
  17. Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det Nutellacrémen.
  18. Fyll bullarna med så mycket Nutella du vill - förslagsvis ett centimeter-tjockt lager.
  19. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  20. Lägg på locken och sikta florsocker över Nutellasemlorna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer