Nutellasemlor
Introduktion och förberedelse
Nutellasemlor är fastlagsbullar fyllda med Nutella - en choklad- och nötcrème - istället för mandelmassa. En slags choklad- och nötcrèmesemlor.
Annars är bullarna som klassiska släta vetebullar, vispad grädde, lock och florsocker som till vanliga semlor fast med Nutella i mitten.
Tips
- Kan du inte välja mellan mandelmassa och Nutella? Fyll hälften av varje eller fyll med både mandelmassa och toppa med Nutella - fyllningen är fri.
 - Mandelmassa är lättast att hantera om du mosar den med lite mjölk till en röra innan. Räkna ca 200 gram till fyllning för några semlor.
 - Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
 
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
 - Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
 - Stöt kardemumma i en mortel.
 - Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon halv dl till senare.
 - Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
 - Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl så den precis släpper från kanterna och bakbord.
 - Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
 - Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
 - Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12-16 bitar och baka ut runda, släta bullar.
 - Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
 - Låt jäsa övertäckta 40 minuter.
 - Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
 - Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
 - Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
 - Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
 - Skär ett lock i varje bulle.
 - Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det Nutellacrémen.
 - Fyll bullarna med så mycket Nutella du vill - förslagsvis ett centimeter-tjockt lager.
 - Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
 - Lägg på locken och sikta florsocker över Nutellasemlorna innan servering.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal