Nutellasemlor

Nutellasemlor är fastlagsbullar fyllda med Nutella - en choklad- och nötcrème - istället för mandelmassa. En slags choklad- och nötcrèmesemlor. Annars är bullarna klassiska släta vetebullar, vispad grädde, lock och florsocker som till vanliga semlor fast med Nutella i mitten.

Kan du inte välja mellan mandelmassa och Nutella? Fyll hälften av varje eller fyll med både mandelmassa och toppa med Nutella - fyllningen är fri. Mandelmassa är lättast att hantera om du mosar den med lite mjölk till en röra innan. Räkna ca 200 gram till fyllning för några semlor. 

Gott är att vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk). Vill du variera kan du smaksätta grädden med likör som rom, amaretto, konjak eller calvados.

12-16 Nutellasemlor

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling och deg
  • 400 gram Nutella choklad- och nötcrème till fyllning
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
  5. Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med - tillsätt resten till degen.
  6. Arbeta vetebrödsdegen tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12-16 bitar och baka ut runda, släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  12. Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
  13. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär ett lock i varje bulle.
  17. Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det Nutellacrémen.
  18. Fyll bullarna med så mycket Nutella du vill - förslagsvis ett centimeter-tjockt lager.
  19. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  20. Lägg på locken och sikta florsocker över Nutellasemlorna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer