Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar

Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. 2017 blir Fettisdagen tisdagen den 28 februari. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Läs mer här

Bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den som en datamus, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12 st semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 9 dl vetemjöl (500 gram)
  • 1 uppvispat ägg
  • Tillbehör: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt salt, kardemumma (kardemumma), socker och det mesta av mjölet - spara 1 dl till utbakning.
  5. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  6. Arbeta degen till semlorna smidig och jäs under bakduk 45 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut rätt små (tänk på att de jäser), runda och släta bullar. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt bullarna jäsa 30 minuter övertäckta.
  11. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt bullarna till semlorna svalna på galler under bakduk.
  13. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  14. Vispa grädden och klicka det på semlorna.
  15. Lägg på locken på semlorna och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer