Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar

Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar är mest poppis runt Fettisdagen som är tisdagen efter fastlagssöndagen och sista dagen innan påskfastan. 2017 blir Fettisdagen tisdagen den 28 februari. Förr när man fastade så festade man med semlor innan fastan började. Läs mer här

Bullar formar du enklast genom att ta en lagom bit deg och håll den som en datamus, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.

Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).

12 st semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 9 dl vetemjöl (500 gram)
  • 1 uppvispat ägg
  • Tillbehör: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt salt, kardemumma (kardemumma), socker och det mesta av mjölet - spara 1 dl till utbakning.
  5. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  6. Arbeta degen till semlorna smidig och jäs under bakduk 45 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut rätt små (tänk på att de jäser), runda och släta bullar. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  9. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt bullarna jäsa 30 minuter övertäckta.
  11. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt bullarna till semlorna svalna på galler under bakduk.
  13. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  14. Vispa grädden och klicka det på semlorna.
  15. Lägg på locken på semlorna och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer