Varmrökt lax med romsås

Introduktion och förberedelse

Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado.

En god enkel sommarlunch eller middag.

Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall.

Val av lax

Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax.

Portionsberäkning

  • Räkna runt 130-150 gram laxfilé per portion.
  • Överbliven rom kan du frysa in om det blir över. Eller ta en hel burk och garnera med.

Att dricka till

Vin är lite knepigt med romsås då det smakar metalliskt tycker jag. Ta en festlig torr cider från Normandie i Frankrike eller en ljus lageröl till istället.

4 portioner varmrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5 citron
  • Romsås: 40 gram röd rom eller caviar, 1/2 liten burk
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad dill (valfritt)
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Börja med att putsa potatis och koka den mjuk ca 20 minuter.
  2. Skölj och klyfta citron att servera till laxen.
  3. Romsås: blanda allt i en skål och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Hacka dill och rör i det (valfritt).
  4. Värm ev. den varmrökta laxen ca 10 minuter i ugnen på 150 grader eller inslagen i folie på grill några minuter.
  5. Förbered önskade tillbehör. Förslagsvis skölj babyspenat; skölj och dela tomater; dela, kärna ur och gröp ur avokado samt lägg upp på fat att servera till laxen. Droppa ev. över lite citronsaft.
  6. Servera den varmrökta laxen med romsåsen, kokt potatis, citron samt salladen på babyspenat, tomater och avokado.
E-mail
Medel: 3.8 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15