Varmrökt lax med romsås

Introduktion och förberedelse

Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado. En god enkel sommarlunch eller middag.

Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax.

Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall. Räkna runt 130-150 gram laxfilé per portion.

Överbliven rom kan du frysa in om du köpt en liten burk och det blir över. Eller ta hela burken och garnera med det som blir över.

4 portioner varmrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5 citron
  • Romsås: 40 gram röd rom eller caviar, 1/2 liten burk
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad dill (valfritt)
  • Tillbehör: 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Börja med att putsa potatis och koka den mjuk ca 20 minuter.
  2. Skölj och klyfta citron att servera till laxen.
  3. Romsås: blanda allt i en skål och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Hacka dill och rör i det (valfritt).
  4. Värm ev. den varmrökta laxen ca 10 minuter i ugnen på 150 grader eller inslagen i folie på grill några minuter.
  5. Förbered önskade tillbehör. Förslagsvis skölj babyspenat; skölj och dela tomater; dela, kärna ur och gröp ur avokado samt lägg upp på fat att servera till laxen. Droppa ev. över lite citronsaft.
  6. Servera den varmrökta laxen med romsåsen, kokt potatis, citron samt salladen på babyspenat, tomater och avokado.
E-mail
Medel: 3.9 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer