Laxpaj

En paj med lax, dill, gräslök och ost. Du baka på rökt, gravad eller färsk lax. Pajen passar till det mesta både till vardags eller festligare middag, sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva. Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till. En tomatsallad och grönsallad passar också till. 

Vill du baka en variant på laxpajen så är här några förslag som är gott i: grovt hackade räkor; tärnad fetaost; riven parmesan; riven Västerbottenost; hackad kokt broccoli, majs, fräst tärnad paprika, fräst purjolök; strimlad salladslök, hackad bladspenat; fräst grönkål; strimlad kokt sparris; soltorkade strimlade tomater eller svarta oliver. Räkna 75-100 gram och blanda med laxen som fyllning i pajskalet. Kryddningen kan varieras med; 1 msk rivet citronskal; något krm rökt paprikapulver eller 1 dl ajvar (paprikaröra). 

4 portioner, 1 laxpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • LAXFYLLNING: 150 gram rökt, gravad eller färsk laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 4 ägg
  • 3 msk fryst hackad dill (eller färsk dill)
  • 2 msk fryst hackad dill (eller färsk gräslök)
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Blanda först pajdegen: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. LAXFYLLNING: Tärna laxen.
  4. Blanda ägg, riven ost, dill, gräslök och grädde i en bunke. Förbered ev. tillbehör som sallad och sås.
  5. Smörj en pajform på ca 24 cm diameter med lite smör.
  6. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär ev. bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  7. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  8. Ta ut pajskalet och bred ut laxen i botten samt häll äggstanningen över.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda laxpajen i mitten av ugnen i 30 minuter. Sänk till 175 grader efter halva tiden. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  11. Laxpajen är klar att serveras förslagsvis med en god sallad samt en kall yoghurtsås till.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer