Laxpaj

En paj med lax, dill, gräslök och ost. Du baka på rökt, gravad eller färsk lax. Pajen passar till det mesta både till vardags eller festligare middag, sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva. Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till. En tomatsallad och grönsallad passar också till. 

Vill du baka en variant på laxpajen så är här några förslag som är gott i: grovt hackade räkor; tärnad fetaost; riven parmesan; riven Västerbottenost; hackad kokt broccoli, majs, fräst tärnad paprika, fräst purjolök; strimlad salladslök, hackad bladspenat; fräst grönkål; strimlad kokt sparris; soltorkade strimlade tomater eller svarta oliver. Räkna 75-100 gram och blanda med laxen som fyllning i pajskalet. Kryddningen kan varieras med; 1 msk rivet citronskal; något krm rökt paprikapulver eller 1 dl ajvar (paprikaröra). 

4 portioner, 1 laxpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • LAXFYLLNING: 150 gram rökt, gravad eller färsk laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 4 ägg
  • 3 msk fryst hackad dill (eller färsk dill)
  • 2 msk fryst hackad dill (eller färsk gräslök)
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Blanda först pajdegen: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. LAXFYLLNING: Tärna laxen.
  4. Blanda ägg, riven ost, dill, gräslök och grädde i en bunke. Förbered ev. tillbehör som sallad och sås.
  5. Smörj en pajform på ca 24 cm diameter med lite smör.
  6. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär ev. bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  7. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  8. Ta ut pajskalet och bred ut laxen i botten samt häll äggstanningen över.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda laxpajen i mitten av ugnen i 30 minuter. Sänk till 175 grader efter halva tiden. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  11. Laxpajen är klar att serveras förslagsvis med en god sallad samt en kall yoghurtsås till.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer