Kallrökt lax med romsås

Kallrökt lax med romsås, kokt potatis, citron och sallad.

En god, snabb och enkel middag eller lunch att laga som ändå är rätt lyxig.

Istället för kallrökt lax kan du ta varmrökt lax eller gravad lax. Eller inlagd löksill.

Knäckebröd med smör eller annat gott bröd passar till.

Att dricka till:

Ett vitt medelfylligt vin som ekfatslagrad Chardonnay eller lageröl passar till laxen.

4 portioner kallrökt lax med romsås

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kallrökt lax, gärna skivad
  • 800 gram fast potatis ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 klyftor citron
  • 5 dl creme fraiche eller gräddfil
  • 75 gram röd, vit eller svart rom eller kaviar
  • 65 gram salladsblad ex. maché, spenat, ruccola eller valfri blandning
  • 4 kvistar färsk dill att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Koka potatisen. Har den fint skal kan du koka med skal.
  2. Blanda rom eller kaviar med creme fraiche eller gräddfil i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
  3. Skölj citronen och skär upp citronklyftor.
  4. Skölj sallad och lägg förslagsvis upp i en skål eller på stort fat tillsammans med laxen.
  5. Skiva upp lax i tunna skivor om den inte redan är skivad. Lägg upp laxskivorna på ett fat och garnera med dillkvistar.
  6. Servera den kallrökta laxen med kokt potatis, romsås, citronklyftor och sallad.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept