Romsås med rödlök

En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.

Gott till stekt eller grillad fisk med kokt potatis samt nåt grönt tillbehör. Som förrätt kan man servera såsen till fiskterrine eller fiskpaté. Gott och enkelt för många är att ha såsen till varmrökt lax eller rökt makrill och servera med kokt potatis samt citron. En god lunch eller vardagsmiddag är annars att blanda såsen med räkor och ha till bakad potatis. Rårakor med sötpotatis och rökt lax är också en god och lite annorlunda vardagsmiddag eller lunch till helgen. 

Vidare förslag på förrätter är att fylla en halv avokado med räkor och såsen; eller toppa en smörstekt skiva bröd eller ha såsen till blinier

4 portioner romsås med rödlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 80 gram rom eller caviar, röd eller svart (valfri sort)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hacka gräslöken.
  3. Blanda rom, rödlök, gräddfil, creme fraiche, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en skål. Spara ev. lite rom, gräslök och rödlök till garnering.
  4. Förvara såsen kallt fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer