Romsås med rödlök

Introduktion och förberedelse

En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.

  • God till stekt eller grillad fisk med kokt potatis samt nåt grönt tillbehör.
  • Som förrätt kan man servera såsen till fiskterrine eller fiskpaté.
  • Gott och enkelt för många är att ha såsen till varmrökt lax eller rökt makrill och servera med kokt potatis samt citron.
  • En god lunch eller vardagsmiddag är annars att blanda såsen med räkor och ha till bakad potatis.
  • Rårakor med sötpotatis och rökt lax är också en god och lite annorlunda vardagsmiddag eller lunch till helgen.
  • Vidare förslag på förrätter är att fylla en halv avokado med räkor och såsen; eller toppa en smörstekt skiva bröd eller ha såsen till blinier.

4 portioner romsås med rödlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 80 gram rom eller caviar, röd eller svart (valfri sort)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hacka gräslöken.
  3. Blanda rom, rödlök, gräddfil, creme fraiche, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en skål. Spara ev. lite rom, gräslök och rödlök till garnering.
  4. Förvara såsen kallt fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.