Romsås med rödlök

En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.

Gott till stekt eller grillad fisk med kokt potatis samt nåt grönt tillbehör. Som förrätt kan man servera såsen till fiskterrine eller fiskpaté. Gott och enkelt för många är att ha såsen till varmrökt lax eller rökt makrill och servera med kokt potatis samt citron. En god lunch eller vardagsmiddag är annars att blanda såsen med räkor och ha till bakad potatis. Rårakor med sötpotatis och rökt lax är också en god och lite annorlunda vardagsmiddag eller lunch till helgen. 

Vidare förslag på förrätter är att fylla en halv avokado med räkor och såsen; eller toppa en smörstekt skiva bröd eller ha såsen till blinier

4 portioner romsås med rödlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 80 gram rom eller caviar, röd eller svart (valfri sort)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hacka gräslöken.
  3. Blanda rom, rödlök, gräddfil, creme fraiche, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en skål. Spara ev. lite rom, gräslök och rödlök till garnering.
  4. Förvara såsen kallt fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer