Romsås med rödlök

Introduktion och förberedelse

En kall sås med valfri röd eller svart rom eller caviar, gräddfil, crème fraiche, hackad rödlök, citron samt gräslök.

  • God till stekt eller grillad fisk med kokt potatis samt nåt grönt tillbehör.
  • Som förrätt kan man servera såsen till fiskterrine eller fiskpaté.
  • Gott och enkelt för många är att ha såsen till varmrökt lax eller rökt makrill och servera med kokt potatis samt citron.
  • En god lunch eller vardagsmiddag är annars att blanda såsen med räkor och ha till bakad potatis.
  • Rårakor med sötpotatis och rökt lax är också en god och lite annorlunda vardagsmiddag eller lunch till helgen.
  • Vidare förslag på förrätter är att fylla en halv avokado med räkor och såsen; eller toppa en smörstekt skiva bröd eller ha såsen till blinier.

4 portioner romsås med rödlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 80 gram rom eller caviar, röd eller svart (valfri sort)
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hacka gräslöken.
  3. Blanda rom, rödlök, gräddfil, creme fraiche, citronsaft, gräslök, salt och peppar i en skål. Spara ev. lite rom, gräslök och rödlök till garnering.
  4. Förvara såsen kallt fram till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer