Sill med rom och crème fraiche
Sill med rom och créme fraiche garnerad med rödlök. En romsill gjord på inläggningssill smaksatt med rom.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- Häll av lagen och klipp sillen i 2 cm bitar.
- Blanda i en skål med créme fraiche och rom. Spara lite rom att garnera med.
- Garnera med hackad rödlök och en klick rom. Förvara kallt till servering.
Val av rom
- Du kan ta valfri rom som röd eller svart rom. Med röd rom blir den finast i färgen. Stor fin regnbågsrom är också god.
- Använder du svart rom så tänk på att den färgar av sig i såsen som blir lite grå men den är god ändå.
- Vill man ha riktigt lyxig sill så garnerar man med löjrom - gärna äkta Kalixlöjrom.
Framförhållning
Romsillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Val av sill
- Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
- Använder du färsk sill så ska du först lägga in egen sill eller strömming - receptet hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal