Lax med varm löjromssås
Stekt eller grillad lax med varm löjromssås, rostade rotfrukter samt spenat.
Grunden är en vitvinssås smaksatt med löjrom, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Tänd grill om du vill grilla laxen - den kan även grillas i grillpanna på spisen (eller stekas).
- Skala rotfrukter och skär dem förslagsvis som stora grova pommes frites. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna. Blanda med oljan samt lite salt. Stek i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut och vänd efter halva tiden.
- Löjromssås: Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en såskastrull. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Värm en grillpanna eller grilla laxen på utegrill. Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida tills den har en innertemperatur på 50 grader. Använd en stektermometer om du är osäker. Fiskköttet ska bli fast och dela sig i skivor. Jag gillar när laxen är nästan genomstekt med en liten rå kärna i mitten. Man kan ge laxen yta på grill eller grillpanna och sedan täcka över den och sätta in i ugnen i 5-10 minuter. Skär ett litet snitt innan servering och är den för rå så stek den vidare i panna, på grill eller ugnen några minuter. Låt laxen vila i 5 minuter innan servering.
- Skölj och rensa spenaten. Lägg den med lite olivolja i en panna med höga kanter. Strö över lite salt och ev. en skvätt ljus soja. Värm upp och fräs under omrörning en halv minut.
- Rör i grädde i såsen. Smaka med salt och peppar. Mixa gärna såsen med en stavmixer så den fluffar upp innan du vänder ner löjrommen. Vänd i hälften av löjrommen precis innan servering. Garnera ev. med hackad gräslök.
- Lägger du upp på tallrik så lägg upp rotfrukter, spenat samt lax och fördela sås samt resten av löjrommen på toppen. Ställer du fram maten på bordet så ha med resten av löjrommen vid sidan - i en skål eller direkt från burken.
Val av löjrom
- Lyxigast blir det såklart med löjrom. Köp äkta Kalixlöjrom som är ursprungskyddad MSC-märkt svensk löjrom.
- Istället för löjrom så kan du ta annan rom som lax- forell- eller sikrom eller caviar till såsen. Eller blanda. Man kan exempelvis ta forellrom i såsen och sedan garnera med fin löjrom.
Val av lax
Köp fin MSC-märkt lax. Man kan köpa en hel fin färsk laxsida och stycka upp. Skär i bitar och frys in portionsvis. Skinnet kan vara kvar - se till att det är fjällat bara.
Att skinnet är kvar är en fördel om du grillar laxen då det hjälper fiskan att hålla ihop, håller den saftig samt så kan man grilla fisken helt klar på skinnsidan utan att det gör något att den bränns.
Såsen kan förberedas
Om man vill kan man förberda vitvinssåsen någon dag innan - vänta då med att röra ner löjromen.
Varianter
- Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i hett vatten till nedan recept.
- Rotfrukterna kan du byta mot kokt fin färskpotatis eller delikatesspotatis samt kokta grönsaker eller variera med de rotfrukter du gillar och har tillgång till.
- Annat som är gott att rosta med rotfrutker är hel oskalad vitlök (tryck sedan ut den mjuka vitlöken ur skalet), klyftad lök som rödlök eller gul lök, purjolök, persiljerot, paprika, vitkål, spetskål, blomkål och svartrot är några jag kan komma på.
- Kan även serveras med en klyfta citron till.
Kall löjromssås
Ett gott alternativ till varm löjromssås är kall löjromssås som du kan laga av blanda några msk löjrom med en burk crème fraiche. Spara då gärna lite löjrom att garnera med.
Vintips
Servera ett vitt kylt vitt vin till. De flesta passar tom mousserande som Cava eller Champagne.
Gillar du smöriga och ekfatslagrade viner så är en Chardonnay runt 100-lappen från Australien ett säkert kort.
Uppskattat näringsvärde per portion: 536 kcal