Risotto

Klassisk risotto med parmesan, vitt vin, buljong och Avorio eller Carnaroliris. Risotto kan serveras som den är som huvudrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk och grönsaker eller som på bilden med lufttorkad skinka, färsk spenat och tomatsallad.

Risotton kan även smaksättas med stekt tärnad svamp till svamprisotto; hackad spenat till spenatrisotto; med räkor till räkrisotto osv.

Buljong till risotton kan du göra av 8 dl vatten och två buljongtärningar om du inte har tillgång till riktig buljong.

4 portioner risotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio-, carnaroliris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 msk mascarpone färskost eller smör

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, mascarpone eller smör, salt och peppar.
  11. Risotton tjocknar något av osten, mascarponen (eller smöret) men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  12. Risotton är klar att serveras. Den kan ej förberedas eller sparas utan ska serveras direkt. Lägg eventuellt upp risotton på fat. Garnera eventuellt risotton med mer riven eller hyvlad parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer