Fond

Recept på fonder och buljonger av kyckling, kalv, kött, fisk och grönsaker. En bra fond är grunden till goda såser, grytor och soppor.

En välgjord fond kan INTE ersättas av koncentrat eller buljongtärningar som mest är salt och mer eller mindre konstgjorda smaker. Var försiktig med flytande fonder och tärningar och tillsätt bara om du är säker på smaken och endast lite som smaksättning.

Koka gärna en stor omgång riktig fond hemma och prova dig fram tills du får rätt på det. Kan frysas i lagom byttor så att du kan ta fram vid behov.

Fond och buljong är smidigt att koka på kycklingskrov, fiskben, kalvben, viltben och grönsaker. Kyckling- och höns som kokas hel ger en jättegod kyckling- och hönsfond till sås, gryta eller soppa.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.