Svamprisotto

Introduktion och förberedelse

Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som huvudrätt som den är med riven parmesan eller som förrätt eller tillbehör.

Val av svamp

  • Godast blir det med färsk svamp. Du kan ta valfri matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, Karljohan, kantareller, trattkantareller, citronskivling, ostronskivling, shii-take med mera.
  • Karljohanrisotto är populärt i Italien.
  • Det finns också fryst svamp som champinjoner, kantareller och blandsvamp du kan använda. Tina den och krama ur vätskan innan du fräser den torr och sedan tillsätter lite smör och ger den färg.
  • Burksvamp går också att använda - framförallt kantareller på burk blir gott. Häll av svampen, krama ur den och fräs i smör så den får färg.
  • Istället för färsk svamp kan du använda 1 dl torkad svamp som exempelvis trumpetsvamp eller trattkantarell. Lägg dem då i vatten någon halvtimme innan att svälla.

Risotto med torkade trattkantareller serverade med sallad.
Du kan laga svamprisotto med färsk, fryst eller som ovan torkad svamp som trattkantareller. Lägg ca 1 dl torkad svamp i blöt en halvtimme innan och krama ur den samt fräs sedan i smör.

Serveringsförslag

Servera risotton nylagad.

  • Som tillbehör med kycklingfilé, laxfilé, oxfilé, halloumi eller fläskfilé.
  • Gott är en grönsallad, sallad med avokado och bönor eller annan grönsallad till.
  • Riktigt krämig blir risotton om rör ner någon msk smör eller crème fraiche innan servering.
  • Du kan garnera med extra stekt svamp, någon droppe tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
  • Vidare kan man blanda i lite hackad babyspenat och låta stå någon minut på slutet.
  • Strö över hackad persilja för lite färg.

Champinjonrisotto på tallrik med grönsallad
Champinjonrisotto - risotto kan du toppa med vanliga champinjoner eller annan matsvamp. Lyxigt och festligt är Karljohan eller kantareller.

Vegan och vegetarisk variant

Uteslut parmesanost samt byt smör eller créme fraiche till mjölkfritt margarin om du vill ha helt vegansk risotto. Parmesanost är ej vegetarisk eller vegan då den ystas med löpe. Välj gärna en vegan parmesanvariant istället.

Vintips:

Till svamprisotton passar ett lätt rött, rosé eller vitt vin från norra italien som Soave eller Valpolicella.

4 portioner svamprisotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja att steka lök i
  • 1 msk smör att steka lök i
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 msk smör eller crème fraiche till servering
  • SVAMP: 1 msk smör att steka svamp i
  • 200 gram färsk matsvamp som champinjoner, skogschampinjoner, Karljohan, kantareller, trattkantareller, citronskivling, ostronskivling, shii-take. 1 dl torkad svamp som trattkantareller. 300 gram fryst svamp som champinjoner, kantareller eller blandsvamp

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongtärningen i hett vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Stek först svampen i en torr stekpanna några minuter så att den tappar vätska och det mesta av vätskan avdunstar. Tillsätt sedan lite smör och låt svampen få lite färg i några minuter. Salta och peppra svampen under tiden.
  11. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton. Svampen du sparar kan du strö över som garnering vid servering.
  12. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och eventuellt en klick smör eller créme fraiche.
  13. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt mer buljong om den är för tjock.
  14. Garnera risotton med resterande svamp samt ev. mer riven ost.
E-mail
Medel: 4.3 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.