Spenatrisotto

Introduktion och förberedelse

Risotto med spenat är gott som förrätt eller tillbehör.

Krämigt och grönt med färsk eller fryst hackad spenat, vitlök, vitt vin, risottoris och grönsaksbuljong samt riven parmesan.

Serveringsförslag

  • Servera som förrätt som den är - gärna med ett gott bröd. Då räcker receptet till 6-8 portioner.
  • Garnera gärna med blad av grovt hackad babyspenat, ruccola, hackad bladpersilja eller andra gröna blad.
  • Vidare kan du ta på egen inlagd grillad paprika.
  • Mer riven eller hyvlad parmesan samt några droppar olivolja kan man också toppa med vid servering.
  • Passar även som lätt lunch ellermiddag eller tillbehör till kycklingspett, grillade pilgrimsmusslor, räkor, kycklingfilé, laxfilé, oxfilé, halloumi, grönsaker eller fläskfilé.

Val av råvaror

  • Använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
  • Vidare fin olivolja och parmesanost parmigiano-reggiano.
  • Som vin kan du ta ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Dessa kan också serveras till risotton.
  • Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.

Parmesan är ej vegetariskt

Ska du servera risotton till vegetarianer så tänk på att parmesanost ej är vegetarisk då den ystats med löpe. Välj en vegan parmesanliknande ost med enzym istället som Violife prosociano. Eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella. Ett vitt vin som Soave från norra Italien funkar också.

Krämig och vackert grön risotto med spenat på tallrik
Krämig och vackert grön risotto med spenat passar som förrätt eller tillbehör.

4 portioner spenatrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8-10 dl grönsaksbuljong - du kan förslagsvis blanda hett vatten med två grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat eller ca 500 gram färsk hackad spenat

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  4. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  5. Tillsätt och rör i lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Spara ca 2 dl buljong att justera tjockleken med vid slutet. Rör ofta.
  6. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter. Koktiden varierar lite med val av risottoris - se paketet.
  7. Riv osten.
  8. Skölj färsk spenat om du använder det.
  9. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten och en msk smör.
  12. Servera spenatrisotton direkt. Gärna med lite salladsblad, babyspenat eller ruccola samt extra riven parmesanost på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-19