Spenatrisotto

Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. En vegetarisk förrätt.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella.

4 portioner spenatprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong - du kan förslagsvis blanda hett vatten med grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat eller ca 500 gram färsk spenat

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  4. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  5. Tillsätt lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Rör då och då.
  6. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter.
  7. Riv osten.
  8. Skölj färsk spenat om du använder det.
  9. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten.
  12. Servera spenatrisotton direkt. Gärna med lite salladsblad samt extra riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer