Spenatrisotto

Introduktion och förberedelse

Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk, grönsaker, quorn, halloumi eller kyckling.

En vegetarisk förrätt. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella. Ett vitt Soave från norra Italien funkar också.

4 portioner spenatprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong - du kan förslagsvis blanda hett vatten med grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat eller ca 500 gram färsk spenat

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  4. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  5. Tillsätt lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Rör då och då.
  6. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter.
  7. Riv osten.
  8. Skölj färsk spenat om du använder det.
  9. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten och en msk smör.
  12. Servera spenatrisotton direkt. Gärna med lite salladsblad samt extra riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.