Spenatrisotto

Risotto med spenat är gott som förrätt då gärna med ett gott bröd, lätt middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. En vegetarisk förrätt.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vintips till risotton är ett lätt rött vin ex. från Bourgogne eller norra Italien ex. Valpolicella.

4 portioner spenatprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong - du kan förslagsvis blanda hett vatten med grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat eller ca 500 gram färsk spenat

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  4. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  5. Tillsätt lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Rör då och då.
  6. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter.
  7. Riv osten.
  8. Skölj färsk spenat om du använder det.
  9. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten.
  12. Servera spenatrisotton direkt. Gärna med lite salladsblad samt extra riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer