Matveteotto

Matveteotto är en variant på risotto med matvete istället för ris. Gott som tillbehör till det mesta som grillad eller stekt lax, kyckling, fisk, grillspett, räkor, halloumi, grillade grönsaker som paprika - zucchin - tomat och aubergine med mera. Funkar där risotto passar som tillbehör. Använd grönsaksbuljong - som här till vegetarisk risotto - eller fiskbuljong om du ska servera otton till fisk och skaldjur; samt kycklingbuljong till ljust kött. 

Du kan smaksätta matveteotton likt vanlig risotto. Byt ut riset mot matvete - koktiden är runt 15 minuter  - så det går dessutom lite snabbare. Enkelt och gott är ex. att blanda i fräst svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller och/eller fräst hackad grönkål. Matveteotton passar också att servera som egen förrätt eller huvudrätt ex. med mer parmesan, fin olivolja, skalade räkor eller frästa pilgrimsmusslor samt  några droppar tryffelolja. 

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%). Matveteotton är vegetarisk men med parmesan som är gjord med löpe (ej vegetariskt) - så skippa den om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. 

2 portioner matveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl matvete
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten samt en halv grönsaksbuljongstärning (eller 4 dl grönsaksbuljong)
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl buljong.
  2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken i en kastrull med tjock botten. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja samt fräs under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
  5. Späd med grönsaksbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Det får inte koka torrt och konsistensen ska vara som en lös risgrynsgröt. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av spenaten att garnera med.
  7. Tillsätt spenaten, hälften av parmesanosten, resten av smöret samt koka ihop någon minut under omrörning.
  8. Smaka av matveteotton med salt - obs köpt buljongtärning är salt redan. Tillsätt ev. lite mer vatten eller buljong så att konsistensen är som en lös risgrynsgröt.
  9. Strö över resten av parmesanosten vid servering. Du kan också ha mer färsk spenat till. Tärnade tomater kan man också garnera med.
  10. Matveteotton är godast nylagad - som risotto - men kan såklart ätas som rester sedan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer