Matveteotto

Introduktion och förberedelse

Matveteotto är en variant på risotto med matvete istället för ris.

Matvete är hela korn vete med fibrer, långsamma kolhydrater samt dubbelt så mycket protein som vanligt ris (13%).

Matveteotton är vegetarisk men tänk på att toppar du med parmesan som är gjord med löpe så är den ej vegetarisk - så skippa parmesan om du ska bjuda vegetarianer som bryr sig om löpe i ost. Eller använd vegan parmesan som Violife prosecciano.

Serveringsförslag

  • Gott som tillbehör till det mesta som grillad eller stekt lax, kyckling, fisk, grillspett, räkor, halloumi, grillade grönsaker som paprika, zucchini, tomat och aubergine med mera.
  • Passar där vanlig risotto passar som tillbehör.
  • Matveteotton passar också att servera som egen förrätt eller huvudrätt ex. med mer parmesan, fin olivolja, skalade räkor eller frästa pilgrimsmusslor samt några droppar tryffelolja.

Varianter

  • Använd grönsaksbuljong - som här till vegetarisk risotto - eller fiskbuljong om du ska servera otton till fisk och skaldjur; samt kycklingbuljong till ljust kött.
  • Ta i tomat och mer kryddor för en tomatveteotto.
  • Du kan smaksätta och laga matveteotton likt någon av dessa varianter på risotto. Byt ut riset mot matvete - koktiden är runt 15 minuter - så det går dessutom lite snabbare.
  • Enkelt och gott är ex. att blanda i fräst svamp som champinjoner, Karl-Johan eller kantareller och/eller fräst hackad grönkål.

2 portioner matveteotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 dl hackad lök som schalottenlök, gul lök, rödlök eller bananschalotten
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl matvete
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten samt en halv grönsaksbuljongstärning (eller 4 dl grönsaksbuljong)
  • 35 gram färsk babyspenat, 0,5 påse
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Lös upp buljongtärningen i hett vatten så att du har en kanna med minst 4 dl buljong.
  2. Skala lök och vitlök. Finhacka löken samt pressa vitlöken i en kastrull med tjock botten. Tillsätt en msk smör och en msk olivolja samt fräs under omrörning en minut. Det får inte få färg utan bara svettas.
  3. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare en halv minut under omrörning.
  4. Tillsätt det vita vinet och låt det koka in en minut.
  5. Späd med grönsaksbuljongen lite i taget. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Förslagsvis hälften av buljongen först och sedan hälften efter halva tiden. Det får inte koka torrt och konsistensen ska vara som en lös risgrynsgröt. Smaka mot slutet så att matvetet är kokt men ändå har lite tuggmotstånd.
  6. Riv parmesanost. Skölj spenat och grovhacka den. Spara ev. resten av spenaten att garnera med.
  7. Tillsätt spenaten, hälften av parmesanosten, resten av smöret samt koka ihop någon minut under omrörning.
  8. Smaka av matveteotton med salt - obs köpt buljongtärning är salt redan. Tillsätt ev. lite mer vatten eller buljong så att konsistensen är som en lös risgrynsgröt.
  9. Strö över resten av parmesanosten vid servering. Du kan också ha mer färsk spenat till. Tärnade tomater kan man också garnera med.
  10. Matveteotton är godast nylagad - som risotto - men kan såklart ätas som rester sedan.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12