Kornotto
Kornotto är en variant på risotto fast kokt med helt korn.
Tillagning
- Lägg kornet i blöt i en skål med vatten i 8 timmar. Förslagsvis på morgonen om du ska laga på kvällen.
- Häll av kornen och låt rinna av i ett durkslag.
- Hetta upp vatten i en kastrull och smula ner grönsaksbuljongen. Rör så att det löser sig.
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Lägg lök i en kastrull med tjock botten. Tillsätt 2 smör och 1 msk olivolja. Fräs någon minut utan att få färg.
- Tillsätt kornen och fräs någon minut.
- Tillsätt vitt vin, rör om och koka några minuter tills det kokat in.
- Tillsätt ca 2 dl av buljongen. Koka 30 minuter på låg värme utan lock. Späd efter hand buljongen kokar in med mer buljong lite i taget. Det är inte säkert all buljong går åt - men det är bra att ha så det räcker iaf.
- Kornen ska vara mjuka men ha lite tuggmotstånd och kärna i mitten - vara al dente. Då är det klart.
- Innan servering så rör ner nästan all riven ost och 1 msk smör. Smaka av med salt och svartpeppar. Spara lite ost till garnering.
- Kornotton är som en risotto och ska serveras direkt och kan ej förberedas lång tid innan för då blir den för grötig.
Serveringsförslag
Kornotto är gott som tillbehör till det mesta. Passar istället för risotto. En risotto med helt korn och grönsaksbuljong.
Framförhållning
Du behöver lite framförhållning då kornen ska läggas i blöt i 8 timmar innan de kokas till kornotton. Ska du laga kornotton på kvällen så lägg dem i blöt på morgonen.
Varianter
- Om man vill kan man ha i andra smaksättningar och ingredienser. Vänd i och koka med sista minuterna. Ex. hackad spenat; tärnad kokt pumpa; fräst svamp som kantareller eller champinjoner; torkade trattkantareller eller Karl-Johanssvamp; hackade räkor osv.
- Vill du ha en helt vegan kornotto så skippa smör och ost. Eller ta mjölkfritt margarin, olivolja samt vegan parmesan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal