Kantarellrisotto
Kantarellrisotto - krämig risotto med risottoris, smör, vitt vin och grönsaksbuljong som toppas med smörstekta gula kantareller och riven parmesan.
Tillagning
- RISOTTO: Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i. Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning. Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg.
- Tillsätt vitt vin, höj värmen och låt det koka in någon minuter.
- Sänk värmen till medelvärme.
- Fortsätt koka och tillsätt 1-2 dl buljong i taget efter hand buljongen kokar in i riset. Rör försiktigt helst hela tiden. 7-8 dl brukar räcka. Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
- Koktiden är ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med. Man måste smaka av riset mot slutet. Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
- Riv under tiden parmesanosten fint samt förbered kantarellerna enligt nedan.
- SMÖRSTEKTA KANTARELLER: Rensa och skölj kantareller. Dela dem i grova bitar. Torka dem lätt med lite hushållspapper.
- Fräs dem i en torr stekpanna tills de tappat den mesta vätskan.
- Tillsätt smör och olivolja. Stek några minuter tills de fått lite färg.
- Skala och finhacka eller pressa en liten klyfta vitlök. Tillsätt vitlöken och låt steka med 30 sekunder utan att få färg.
- Smaka av kantarellerna med lite salt. Sätt kantarellerna åt sidan och håll varma på låg värme till servering.
- SERVERING: Rör en msk smör i risotton och hälften - ca 1 dl av den rivna parmesanosten. Värm några sekunder till och vänd runt under tiden.
- Fördela risotton i djupa tallrikar och lägg sedan kantarellerna på toppen. De ska ej blandas i tycker jag. Garnera sedan med resten av den rivna parmesanen.
- Servera direkt. Risotton kan ej förberedas utan ska serveras nygjord. Svampen kan förberedas i god tid och värmas på.
Serveringsförslag
I Italien serveras ofta risotto som förrätt, mellanrätt eller mindre huvudrätt.
Portionsberäkning
- Nedan recept räcker till fyra lite större förrätter, mellanrätter eller mindre huvudrätter eller 6 mindre elegantare förrätter.
- Som tillbehör räcker det till 4 stora portioner. Eller 6 mindre portioner vid finare middag med förrätt och efterrätt.
Att dricka till risotto
Vintips till kantarellrisotto är ett friskt vitt vin från Norra Italien som Soave.
Val av råvaror
Desto godare råvaror ju godare risotto.
- Köp och använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
- Vidare god fin olivolja och fin parmesanost som äkta parmigiano-reggiano.
- Använd ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Dessa kan också serveras till risotton.
Köpt eller egen buljong
- Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.
- Använder du buljongtärning eller koncentrat så salta ej i början utan smaka av med salt på slutet.
- OBS på slutet har du någon dl buljong över att justera tjockleken på risotton med - ta inte all buljong på en gång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 424 kcal