Risotto med spenat och rökt lax
Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag.
Som förrätt räcker det till 8 portioner. En bra resträtt på rökt lax.
Tillagning
- Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
- Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
- Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
- Riv under tiden osten.
- Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
- Skär laxen i tärningar eller bitar.
- Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
- När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
- Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering) samt en msk smör.
- Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
- Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
Att dricka till
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal