Risotto med spenat och rökt lax

Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.

4 portioner risotto med spenat och rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris som ex. avorioris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljongtärning + 1 liter vatten eller 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 dl fryst bladspenat eller färsk fräst spenat
  • 2 dl tärnad rökt lax

Tillagning

  1. Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
  5. Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
  6. Riv under tiden osten.
  7. Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
  8. Skär laxen i tärningar eller bitar.
  9. Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
  10. När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
  11. Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering), crème fraiche samt en msk smör.
  12. Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
  13. Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer