Risotto med spenat och rökt lax

Krämig risotto med spenat, rökt lax och parmesanost. Gott som förrätt, lunch eller enkel middag. Som förrätt räcker det till 8 portioner.
En bra resträtt på rökt lax.
Vintips till är vitt vin ex. en Chardonnay.

4 portioner risotto med spenat och rökt lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris som ex. avorioris
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljongtärning + 1 liter vatten eller 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 msk crème fraiche
  • 2 dl fryst bladspenat eller färsk fräst spenat
  • 2 dl tärnad rökt lax

Tillagning

  1. Värm vatten och lös upp buljongtärning. Sätt åt sidan och håll varmt.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja med riset i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs någon minut under omrörning utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Rör då och då.
  5. Häll på 5 dl buljong och låt det koka in. Rör då och då.
  6. Riv under tiden osten.
  7. Fräs spenat i 1 msk olivolja i en panna.
  8. Skär laxen i tärningar eller bitar.
  9. Späd sedan efter hand med resterande buljong efter hand som du ser att vätskan kokar in i riset. Rör då och då.
  10. När riset kokat i 20 minuter så tillsätter du spenaten, koka upp under omrörning.
  11. Vänd ner lax och riven ost (spara 0,5 dl till garnering), crème fraiche samt en msk smör.
  12. Smaka av om det ev. behövs 0,5 krm salt samt ev. lite vit- svartpeppar.
  13. Servera risotton direkt med lite riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer