Rice Krispies-tårta
Introduktion och förberedelse
Rice Krispies-tårta med marängbottnar med rice krispies och fyllning av citronkräm toppad med vispad grädde, jordgubbar, blåbär och citronmeliss.
Kellogs Rice Krispies är frukostflingor av puffat ris.
Serveringsförslag
Passar som tårta till fest, buffé eller lyxig fika.
Garnering
- Jag garnerade med jordgubbar, blåbär och citronmeliss.
- Du kan lyxa till med mer bär på tårtan om du önskar.
- Andra förslag är bär som hallon, krusbär, körsbär eller vinbär; passionsfrukt, riven vit eller ljus choklad, Rice Krispies, rostad flagad mandel, mynta och/eller ätliga blomblad osv.
Varianter
- Citronkrämen kan bytas mot köpt eller hemgjord lemon curd eller rabarbercurd.
- Fler förslag på fyllning är vaniljkräm, hasselnötskräm ex. Nutella, chokladkolaglasyr, Dulce de lecce, salt kolasås, chokladsås, rårörda bär som hallon med socker, hjortronsylt, smält rabarber, äppelmos eller valfri sylt.
- Vanlig vispad grädde kan bytas mot mintchokladgrädde, kolagrädde eller chokladgrädde.
- Rice Krispies kan bytas mot puffat ris eller honungspuffar.
- Välj glutenfria Rice Krispies för glutenfri tårta.
- Maizena kan uteslutas eller bytas mot vetemjöl.
Kan förberedas
Marängbottnar och citronkräm kan förberedas. Även grädde kan vispas innan - förvara i kylen. Förvara citronkräm i kylen eller frys in.

Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader vanlig ugn.
- Dela upp äggen i en skål med vitor och en kastrull med äggulor.
- Vispa äggvitorna till fast skum. Sakta i början.
- Tillsätt lite socker i taget till äggvitorna och vispa till en fast maräng.
- Vänd försiktigt i Rice Krispies.
- Bred ut två bottnar av marängsmeten med 0,5 cm mellan på ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter.
- Grädda marängbottnarna i 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
- Håll i pappret och lyft försiktigt ur marängen ur formen och lägg att svalna helt på skärbräda eller galler.
- CITRONKRÄM: Skölj och riv skalet av en halv citron eller tills du har 1 msk. Pressa ur saft så du har 0,25 dl.
- Rör ihop äggulor, socker, maizena och vispgrädde i en kastrull med tjock botten.
- Värm under omrörning tills det börjar tjockna. Det får inte koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt smöret och rör medan det smälter. Tillsätt rivet citronskal och pressad citron lite i taget under omrörning.
- Sätt tillbaka på plattan och värm under omrörning på lite under högsta värme tills krämen tjocknat likt en tjock majonnäs. OBS den får ej koka upp - då blir det äggröra.
- Häll över krämen i en burk, skål eller bunke. Låt svalna och sätt i kylen eller frys att kallna helt. Det tar ca en timme i kylen eller halvtimme i frys. Den ska stelna till. Stelnar den inte kan den försiktigt värmas om igen.
- LÄGG IHOP TÅRTAN: Dela marängbottnen i två delar. Förslagsvis rakt över mitten.
- Fördela citronkrämen på en halva i ett jämnt lager. Lägg den andra halvan över. Tips: Spara 2 msk av citronkrämen om du vill smaksätta grädden.
- Vispa grädden hård. Vänd i resten av citronfyllningen om du önskar lite smak på grädden.
- Fördela grädden på tårtan.
- Skölj, snoppa och dela jordgubbar samt skär i skivor eller bitar. Skölj blåbär.
- Fördela jordgubbar och blåbär på tårtan. Garnera med blad av citronmeliss. Jag la en skivad jordgubbe, 5-6 blåbär och en kvist citronmeliss på varje tänkt bit tårta. Eller garnera som du vill - se tips ovan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal