Marängtårta med rispuffar

En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.

10 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rispuffar
  • Chokladfyllning: 3 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 gram mörk blockchoklad eller mörk choklad
  • 50 gram smör
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör marängbotten: Dela äggen i vitor och gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna hårda. Vispa sakta i början, tillsätt sockret och öka mot slutet. Rör i rispuffarna.
  3. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en form, förslagsvis ca 20-30 cm stor rektangulär form.
  4. Grädda marängbottnen i en timme i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen ca 1 timme till.
  5. Gör chokladfyllningen: Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över vattenbad (sjud vatten i en stor kastrull eller panna med höga kanter) så de tjocknar något. Bryt ner chokladen och tillsätt dem i bitar under omrörning.
  6. Rör och smält chokladen.
  7. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Chokladfyllningen är klar och sätt den åt sidan så länge.
  8. Vispa grädden hård och tillsätt vaniljsockret.
  9. Lägg ihop marängtårtan: Dela på marängbottnen tvärs över på längden så att du får två bitar.
  10. Lägg den första biten på en bricka eller serveringsfat.
  11. Bred på chokladfyllningen i ett jämnt lager.
  12. Bred på vispgrädden i ett jämnt lager.
  13. Lägg på den andra delen på toppen på fyllningen och servera marängtårtan. Eller förvara den i kylen till senare servering.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer