Marängtårta med rispuffar

Introduktion och förberedelse

En god marängtårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.

Tårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill. Tårtan kan du förbereda och ha i kylen.

10 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rispuffar
  • Chokladfyllning: 3 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 gram mörk blockchoklad eller mörk choklad
  • 50 gram smör
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör marängbotten: Dela äggen i vitor och gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna hårda. Vispa sakta i början, tillsätt sockret och öka mot slutet. Rör i rispuffarna.
  3. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en form, förslagsvis ca 20-30 cm stor rektangulär form.
  4. Grädda marängbottnen i en timme i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen ca 1 timme till.
  5. Gör chokladfyllningen: Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över vattenbad (sjud vatten i en stor kastrull eller panna med höga kanter) så de tjocknar något. Bryt ner chokladen och tillsätt dem i bitar under omrörning.
  6. Rör och smält chokladen.
  7. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Chokladfyllningen är klar och sätt den åt sidan så länge.
  8. Vispa grädden hård och tillsätt vaniljsockret.
  9. Lägg ihop marängtårtan: Dela på marängbottnen tvärs över på längden så att du får två bitar.
  10. Lägg den första biten på en bricka eller serveringsfat.
  11. Bred på chokladfyllningen i ett jämnt lager.
  12. Bred på vispgrädden i ett jämnt lager.
  13. Lägg på den andra delen på toppen på fyllningen och servera marängtårtan. Eller förvara den i kylen till senare servering.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.