Marängtårta med rispuffar

En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.

10 portioner marängtårta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • Marängbotten: 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl rispuffar
  • Chokladfyllning: 3 äggulor
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 gram mörk blockchoklad eller mörk choklad
  • 50 gram smör
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör marängbotten: Dela äggen i vitor och gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna hårda. Vispa sakta i början, tillsätt sockret och öka mot slutet. Rör i rispuffarna.
  3. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en form, förslagsvis ca 20-30 cm stor rektangulär form.
  4. Grädda marängbottnen i en timme i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen ca 1 timme till.
  5. Gör chokladfyllningen: Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över vattenbad (sjud vatten i en stor kastrull eller panna med höga kanter) så de tjocknar något. Bryt ner chokladen och tillsätt dem i bitar under omrörning.
  6. Rör och smält chokladen.
  7. Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Chokladfyllningen är klar och sätt den åt sidan så länge.
  8. Vispa grädden hård och tillsätt vaniljsockret.
  9. Lägg ihop marängtårtan: Dela på marängbottnen tvärs över på längden så att du får två bitar.
  10. Lägg den första biten på en bricka eller serveringsfat.
  11. Bred på chokladfyllningen i ett jämnt lager.
  12. Bred på vispgrädden i ett jämnt lager.
  13. Lägg på den andra delen på toppen på fyllningen och servera marängtårtan. Eller förvara den i kylen till senare servering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer