Marängtårta med rispuffar
En god marängtårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga rispuffar i som varvas med fyllning av choklad och vispad grädde.
Tårtan är glutenfri.
Tårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gör marängbotten: Dela äggen i vitor och gulor i två bunkar. Vispa äggvitorna hårda. Vispa sakta i början, tillsätt sockret och öka mot slutet. Rör i rispuffarna.
- Bred ut marängen på ett bakplåtspapper i en form, förslagsvis ca 20-30 cm stor rektangulär form.
- Grädda marängbottnen i en timme i mitten av ugnen. Stäng av värmen och låt svalna i ugnen ca 1 timme till.
- Gör chokladfyllningen: Vispa ihop äggulorna med grädden och sjud under vispning över vattenbad (sjud vatten i en stor kastrull eller panna med höga kanter) så de tjocknar något. Bryt ner chokladen och tillsätt dem i bitar under omrörning.
- Rör och smält chokladen.
- Tillsätt smöret i bitar och rör tills det smält i chokladkrämen. Chokladfyllningen är klar och sätt den åt sidan så länge.
- Vispa grädden hård och tillsätt vaniljsockret.
- Lägg ihop marängtårtan: Dela på marängbottnen tvärs över på längden så att du får två bitar.
- Lägg den första biten på en bricka eller serveringsfat.
- Bred på chokladfyllningen i ett jämnt lager.
- Bred på vispgrädden i ett jämnt lager.
- Lägg på den andra delen på toppen på fyllningen och servera marängtårtan. Eller förvara den i kylen till senare servering.
Varianter
Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal