Nötmarängtårta

Introduktion och förberedelse

Nötmarängtårta med mandelmarängbotten och vispad grädde toppad med färska bär som svenska hallon och blåbär. Garnerad med lite citronmeliss.

Du kan ta andra bär som jordgubbar, smultron, krusbär, vinbär, hjortron eller björnbär. Eller strimlad rabarber kokt med socker.

Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.

Hemgjord fruktsallad med tärnad färsk ananas, vindruvor - halverade utan kärnor, tärnat rött äpple, tärnad blodapelsin samt skalad och tärnad kiwi blir också gott att servera till tårtan.

20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim 20 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel, ca 125 gram
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 liter valfria färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär eller vindruvor
  • 0,5 dl florsocker
  • 20 blad citronmeliss att dekorera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg ett baklåtspapper i en springform.
  2. Hacka sötmandeln grovt.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast smet.
  4. Vänd ner den hackade mandeln.
  5. Bred ut marängen i ett jämt lager på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 5 timmar mitt i ugnen. Bottnen ska vara torr och släpper då från pappret. Låt kallna.
  7. Servering: vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Förbered bären genom att rensa dem och ev. dela på stora bär som jordgubbar.
  8. Bred grädden över marängen och garnera med färska bär. Skär ev. upp 20 rutor eller bitar om du vill. Folk kan också få ta som de vill själva. Fint är att pudra över lite florsocker samt lägga några blad citronmeliss här och där.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer