Nötmarängtårta

Nötmarängtårta med mandelmarängbotten och vispad grädde toppad med färska bär som svenska hallon och blåbär. Garnerad med lite citronmeliss.

Du kan ta andra bär som jordgubbar, smultron, krusbär, vinbär, hjortron eller björnbär. Eller strimlad rabarber kokt med socker.

Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.

Hemgjord fruktsallad med tärnad färsk ananas, vindruvor - halverade utan kärnor, tärnat rött äpple, tärnad blodapelsin samt skalad och tärnad kiwi blir också gott att servera till tårtan.

20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim 20 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel, ca 125 gram
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 liter valfria färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär eller vindruvor
  • 0,5 dl florsocker
  • 20 blad citronmeliss att dekorera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg ett baklåtspapper i en springform.
  2. Hacka sötmandeln grovt.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast smet.
  4. Vänd ner den hackade mandeln.
  5. Bred ut marängen i ett jämt lager på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 5 timmar mitt i ugnen. Bottnen ska vara torr och släpper då från pappret. Låt kallna.
  7. Servering: vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Förbered bären genom att rensa dem och ev. dela på stora bär som jordgubbar.
  8. Bred grädden över marängen och garnera med färska bär. Skär ev. upp 20 rutor eller bitar om du vill. Folk kan också få ta som de vill själva. Fint är att pudra över lite florsocker samt lägga några blad citronmeliss här och där.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer