Nötmarängtårta

Introduktion och förberedelse

Nötmarängtårta med mandelmarängbotten och vispad grädde toppad med färska bär som svenska hallon och blåbär. Garnerad med lite citronmeliss.

Du kan ta andra bär som jordgubbar, smultron, krusbär, vinbär, hjortron eller björnbär. Eller strimlad rabarber kokt med socker.

Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.

Hemgjord fruktsallad med tärnad färsk ananas, vindruvor - halverade utan kärnor, tärnat rött äpple, tärnad blodapelsin samt skalad och tärnad kiwi blir också gott att servera till tårtan.

20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim 20 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel, ca 125 gram
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 liter valfria färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär eller vindruvor
  • 0,5 dl florsocker
  • 20 blad citronmeliss att dekorera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg ett baklåtspapper i en springform.
  2. Hacka sötmandeln grovt.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast smet.
  4. Vänd ner den hackade mandeln.
  5. Bred ut marängen i ett jämt lager på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 5 timmar mitt i ugnen. Bottnen ska vara torr och släpper då från pappret. Låt kallna.
  7. Servering: vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Förbered bären genom att rensa dem och ev. dela på stora bär som jordgubbar.
  8. Bred grädden över marängen och garnera med färska bär. Skär ev. upp 20 rutor eller bitar om du vill. Folk kan också få ta som de vill själva. Fint är att pudra över lite florsocker samt lägga några blad citronmeliss här och där.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.