Chokladmarängtårta

Introduktion och förberedelse

Chokladmarängtårta är en variant på marängtårta med smaksatt med kakao i marängen.  

Bottnar av chokladmaräng som varvas med fyllning till en tårta. 

Jag tog vispad grädde som fyllning mellan marängbottnarna samt på toppen och garnerade med salt kolasås och kakao. 

Ett gott och lätt sätt att ta till vara överblivna äggvitor om du lagat glass, bearnaise eller majonnäs på äggulorna. 

Varianter

  • Som fyllning kan du även ta mosad banan samt toppa med färsk skivad banan och chokladsås
  • En variant är som mandeltårta med smörkräm och mandel.  
  • Andra förslag på garnering är hackad Daim, riven valfri choklad som mjölkchoklad eller 70% choklad, kokosflakes, strössel, rostade mandelspån eller M&M:s. 
  • Du kan också toppa med färska bär som denna marängtårta

Annan form

  • Istället för att baka ut runda bottnar kan du baka ut en stor rektangulär botten på ett bakplåtspapper som du sedan skär i två delar och får en rektangulär tårta. Eller rulla ihop till en rulltårta likt Budapeststubbe
  • Marängsmeten kan även bakas som mindre runda maränger du kan servera portionsvis eller stapla till bakelser med samma fyllning eller annan smaksättning. 

Choklad- och marängtårta garnerad med salt kolasås och kakaoChoklad- och marängtårta garnerad med salt kolasås och kakao. Kan även garneras med chokladsås, banan, riven choklad, rostade mandelspån, kokos, strössel, krossad Daim eller det du gillar.

8 portioner chokladmarängtårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • BOTTNAR: 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk majsstärkelse
  • FYLLNING: 2,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl kolasås
  • 1 msk kakaopulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Vispa äggvitor och hälften av strösockret fluffigt några minuter med elvisp i en stor bunke.
  3. Tillsätt resten av sockret och vispa några minuter till en fast maräng.
  4. Blanda kakaopulver och majsstärkelse i en skål. Vispa försiktigt i marängen tills det precis är blandat.
  5. Rita ut två rundlar med diameter på 20 cm på ett bakplåtspapper. Bred ut marängsmeten i dessa.
  6. Baka i mitten av ugnen i en timme. Ta ut och låt svalna på bakplåtspappret.
  7. Vispa grädden. Bred ut hälften på en marängbotten. Toppa med nästa marängbotten och bred ut resten av grädden på och runt om. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar.
  8. Pudra över kakao och ringla över kolasås till servering. Eller valfri garnering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 298 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-12

Tillbehör och liknande recept: