Zuleikatårta
Zuleikatårta är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch.
Tårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
- Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
- Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
- Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
- Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
- Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
- Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
- Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
- Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
- Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.
Tips
- Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch till mandeltårta med citronkräm. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
- Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
- Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.
Uppskattat näringsvärde per portion: 401 kcal