Zuleikatårta

Introduktion och förberedelse

Zuleikatårta är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Tårtan garneras med flagad mandel som på bilden.

Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch till mandeltårta med citronkräm. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.

Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).

Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.

Zuleikatårta på fat
Zuleikatårta toppad med rostad flagad mandel. En klassiker till fest och fika.

12 bitar Zuleikatårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 350 gram mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 0,5 krm salt
  • 3 msk punsch
  • 1,5 tsk gelatinpulver
  • 60 gram flagad rostad mandel till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
  3. Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
  4. Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
  5. Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
  8. Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
  9. Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
  10. Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
  11. Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
  12. Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
  13. Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.