Zuleikatårta

Zuleikatårta är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch.

Tårtan garneras med flagad mandel som på bilden.

12 bitar Zuleikatårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 350 gram mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 0,5 krm salt
  • 3 msk punsch
  • 1,5 tsk gelatinpulver
  • 60 gram flagad rostad mandel till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
  3. Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
  4. Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
  5. Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
  8. Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
  9. Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
  10. Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
  11. Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
  12. Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
  13. Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.

Tips

  • Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch till mandeltårta med citronkräm. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
  • Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
  • Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.

Zuleikatårta på fat
Zuleikatårta toppad med rostad flagad mandel. En klassiker till fest och fika.

E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 401 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-27