Hallonpaj med maräng

Hallonpaj med maräng. God med lite extra färska hallon. Vidare kan man ha en kula vaniljglass till. Passar till fika, fest och efterrätt.

Syrliga hallon, knaprig pajbotten och söt maräng är mycket gott ihop.

Du ska använda färska hallon och inte frysta då de vätskar sig för mycket.

12 bitar hallonpaj med maräng

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 125 gram kallt smör
  • 1 äggula
  • FYLLNING: 0,5 liter hallon, cirka 400 gram
  • 1 tsk potatismjöl
  • MARÄNG: 2 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk citron

Tillagning

  1. PAJDEG: tärna smör och knåda hastigt ihop med en äggula i en bunke eller matberedare. Ställ att vila 20 minuter övertäckt.
  2. Rensa hallon om det behövs.
  3. Tryck ut degen i en pajform på ca 24-26 diameter. Det är valfritt att smörja formen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Grädda pajskalet i 15 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  6. MARÄNG: vispa äggvitorna först på medel hastighet till ett löst skum.
  7. Häll i hälften av sockret och citron och vispa på hög fart till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret på slutet och kör någon minut på hög hastighet tills man kan vända upp och ner på skålen.
  8. Fördela hallon i botten på pajformen. Pudra över lite potatismjöl.
  9. Fördela marängen över hallonen.
  10. Grädda pajen i 15 minuter i mitten av ugnen tills marängen har fin färg.
  11. Ta ut och servera pajen nybakad som den är eller med vaniljglass. Garnera gärna med fler färska hallon eller andra bär samt gröna blad av citronmeliss eller mynta.
Servera marängpajen nybakad. Gott till är även en kula vaniljglass.
Servera marängpajen nybakad. Gott till är även en kula vaniljglass.
Tryck ut pajdegen i en pajform på cirka 24-26 cm diameter. Eller kavla ut pajdegen.
Tryck ut pajdegen i en pajform på cirka 24-26 cm diameter. Eller kavla ut pajdegen.
Grädda först pajskalet och fyll sedan med hallon, socker och lite potatismjöl.
Grädda först pajskalet och fyll sedan med hallon, socker och lite potatismjöl.

Till fest

Hallonmarängpajen kan serveras till efterrätt eller dessert garnerad med lite färska hallon, citronmeliss och en kula vaniljglass till middag eller fest.

Då är det jättegott med ett sött dessertvin som ex. franskt Sauternes till.

Hållbar maräng

Pajen är godast nybakad. Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng som håller formen längre tid.

Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

E-mail
Medel: 3.9 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-20