Helstekt rensadel
Gott till helstekt rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis, rostade potatishalvor eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.
Vidare en gräddig svampsås, förslagsvis med färsk svamp eller 0,5 dl torkad svamp som trattkantareller och steksky; samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor.
Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
- Gnid in rensadeln med salt och peppar.
- Lägg rensadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
- Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
- Stek rensadeln i ca 1 - 1,15 timme, beroende på storlek, i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
- Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
- Ta ut rensadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
- Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rensadeln stek samt vispa ur till en steksky.
- Smält smör i en såskastrull och tillsätt svampen och sedan mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
- Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
- Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
- DAGS ATT LÄGGA UPP RENSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rensadeln så.
- Servera rensadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.
Variant med svampstuvning
Du kan också gratinera rensadeln med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen.
Detta är ett smidigt knep om du vill förbereda ex. dagen innan. Då lagar du rensadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan servering.
Vintips:
Till rensadeln passar ett silkeslent rött vin som Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal