Helstekt rensadel

Introduktion och förberedelse

Gott till helstekt rensadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis, rostade potatishalvor eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.

Vidare en gräddig svampsås, förslagsvis med färsk svamp eller 0,5 dl torkad svamp som trattkantareller och steksky; samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor.

Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rensadel.

Variant med svampstuvning

Du kan också gratinera rensadeln med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen.

Detta är ett smidigt knep om du vill förbereda ex. dagen innan. Då lagar du rensadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge rensadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan servering.

Vintips:

Till rensadeln passar ett silkeslent rött vin som Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).

6 portioner helstekt rensadel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rensadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • Sås: 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från rensadeln
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl hackad färsk svamp
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)
  • 2 tsk messmör (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in rensadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rensadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rensadeln i ca 1 - 1,15 timme, beroende på storlek, i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rensadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där rensadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Smält smör i en såskastrull och tillsätt svampen och sedan mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  11. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
  12. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  13. DAGS ATT LÄGGA UPP RENSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera rensadeln så.
  14. Servera rensadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-02