Rågmjöl

Recept med rågmjöl som grund eller del i receptet. Gott till knäckebröd, rågbullar och ostkex med mera. Rågmjöl innehåller gluten men jäser inte som vetemjöl. Då rågmjölet - till skillnad från vetemjöl - kunnat växa i mellan och norra halvan av Sverige har vi mest bakat knäckebröd och platta bröd där bakåt i tiden.

Oblandad rågsikt är bara råg medan vanlig rågsikt är runt 50% vetemjöl. Grovmalt rågmjöl och finmalt rågmjöl passar båda till surdegsbröd och grövre bröd. Kan skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten - då blir brödet saftigare.

Köp gärna svenskt mjöl. Här kan du söka på en karta över lokala producenter som odlar och säljer spannmål som råg med mera.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pages