Rågmjöl

Recept med rågmjöl som grund eller del i receptet. Gott till knäckebröd, rågbullar och ostkex med mera. Rågmjöl innehåller gluten men jäser inte som vetemjöl. Då rågmjölet - till skillnad från vetemjöl - kunnat växa i mellan och norra halvan av Sverige har vi mest bakat knäckebröd och platta bröd där bakåt i tiden.

Oblandad rågsikt är bara råg medan vanlig rågsikt är runt 50% vetemjöl. Grovmalt rågmjöl och finmalt rågmjöl passar båda till surdegsbröd och grövre bröd. Kan skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten - då blir brödet saftigare. 

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Pages