Rågmjöl

Recept med rågmjöl som grund eller del i receptet. Gott till knäckebröd, rågbullar och ostkex med mera. Rågmjöl innehåller gluten men jäser inte som vetemjöl.

Då rågmjölet - till skillnad från vetemjöl - kunnat växa i mellan och norra halvan av Sverige är det tradition med knäckebröd och platta bröd med rågmjöl på dessa platser.

Oblandad rågsikt är enbart siktat rågmjöl medan vanlig rågsikt är blandad med runt 50% vetemjöl för bättre bakegenskaper.

Grovmalt rågmjöl och finmalt rågmjöl passar båda till surdegsbröd och grövre bröd. Kan skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten - då blir brödet saftigare.

Köp gärna svenskt mjöl. Här kan du söka på en karta över lokala producenter som odlar och säljer spannmål som råg med mera.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages