Skållade rågbullar
Skållade rågbullar med solrosfrön. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bullar.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Tillagning
- Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
- Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
- Tillsätt det skållade rågmjölet, olivolja, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt mer vatten om degen är för tjock eller mer mjöl om degen är för lös.
- Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
- Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
- Forma degen till en stor rund bulle och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra delar, knåda och rulla ut till 16 stora runda bullar. Lägg på en bakplåt smord med olja eller med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg eller mjölk.
- Strö över någon tsk solrosfrön på varje bulle.
- Grädda rågbullarna längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Sätt ner temperaturen till 200 grader när du satt in bullarna.
- Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
Tips
- Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
- Istället för solrosfrön kan du ta pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, rågflingor, havregryn, havrekärnor eller annan valfri garnering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 128 kcal