Skållade rågbullar

Skållade rågbullar med solrosfrön. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bullar.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.

16 st stora skållade rågbullar

  • Förberedelse: 8 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 9 tim

Ingredienser

  • Skållning: 4,5 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl vatten
  • Vidare: 50 gram färsk jäst eller 1 påse torkad jäst
  • 0,5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 msk salt
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • ca 8,5 - 9 dl vetemjöl special
  • 1 ägg eller 0,5 dl mjölk att pensla med
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, olivolja, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Forma degen till en stor rund bulle och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra delar, knåda och rulla ut till 16 stora runda bullar. Lägg på en bakplåt smord med olja eller med bakplåtspapper.
  8. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  10. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg eller mjölk.
  11. Strö över någon tsk solrosfrön på varje bulle.
  12. Grädda rågbullarna längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Sätt ner temperaturen till 200 grader när du satt in bullarna.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer