Tipo 00 limpa
Baka en god Tipo 00-limpa. Ett bröd bakat med extra fint vårvetemjöl även kallat Tipo 00 blandat med rågmjöl och rågsikt samt lite solrosfrön och linfrön.
Tillagning
- FÖRDEG DAG 1: Smula sönder jästen i en bunke.
- Tillsätt 75 gram vetemjöl och 2 dl fingervarmt vatten. Rör ihop och ställ övertäckt ett dygn innan du ska baka.
- DAG 2: Koka upp 2 dl vatten och häll över rågmjölet, salt, linfrön samt solrosfrön i en stor bakbunke. Blanda runt.
- Tillsätt rågsikt och vetemjöl samt fördegen från dag 1. Bland ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl så att du får en deg som precis lossnar från kanten av bunken.
- Knåda degen smidig för hand i 10 minuter på mjölat bakbord eller i maskin i 7 minuter.
- Lägg över i en stor bunke och jäs övertäckt i 3 timmar.
- Knåda degen någon minut för hand.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa.
- Låt brödet jäsa övertäckt i 1,5 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär ca 1 dm djupa sneda snitt i ytan på ovansidan av brödet med en brödkniv.
- Sätt in och baka brödet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det har fin färg och är genombakt.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp det.
Tipo 00
Tipo 00 är ett vetemjöl på vårvete med extra bra bakegenskaper då det har hög glutenhalt som gör att brödet får en fin och knaprigt skorpa och volym. Mjölet är känt för att vara bra att baka bröd, pizza, pasta och liknande med.
Siktat vårvetemjöl finns från Sverige, Kanada (Manitoba) och Italien med flera ställen.
Variant
Det går att baka brödet på vanligt vetemjöl också förstås.
Tips
Du får ha lite framhållning då du första dagen gör en fördeg som ska stå helst 24 timmar och nästa dag bakar brödet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal