Grova frallor
Introduktion och förberedelse
Grova frallor bakade med vetekross, rågkross och kruskakli toppade med solrosfrön.
Serveringsförslag
Frallorna passar till frukost, mellanmål, fika, soppa, utflykt eller buffé.
Tips
Frallorna går utmärkt att frysa in.
Varianter
- Du kan ta enbart vetekross, rågkross eller kruskakli.
- Kruskakli kan bytas mot vetekli.
- Solrosfrön kan bytas mot pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller rågflingor.
- Annat gott i är tärnad torkad frukt som aprikos. Vidare passar russin i.
- Rapsolja kan bytas mot annan valfri matolja.
Tillagning
- Koka upp vatten och tillsätt vetekross och rågkross. Rör om och låt svalna till fingervarmt 37 grader.
- För över krossen till en degbunke eller degblandare.
- Tillsätt kruskakli, salt, rapsolja samt smula i jästen. Rör om.
- Tillsätt vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakning.
- Arbeta ihop till en deg. Knåda några minuter.
- Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer vetemjöl tills du har en deg du kan forma till en avlång rulle likt en grov baguette.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär ut 16 grova triangelformade bitar med en kniv eller degskrapa. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med äggvita och strö över solrosfrön.
- Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Grädda till fin färg ca 15 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut och låt svalna på galler under bakduk innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal