Grova frallor

16 grova frallor

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl kruskakli
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 50 gram färsk jäst
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Koka upp vatten och tillsätt vetekross och rågkross. Rör om och låt svalna till fingervarmt 37 grader.
  2. För över krossen till en degbunke eller degblandare.
  3. Tillsätt kruskakli, salt, rapsolja samt smula i jästen. Rör om.
  4. Tillsätt vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakning.
  5. Arbeta ihop till en deg. Knåda några minuter.
  6. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  7. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer vetemjöl tills du har en deg du kan forma till en avlång rulle likt en grov baguette.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  9. Skär ut 16 grova triangelformade bitar med en kniv eller degskrapa. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla med äggvita och strö över solrosfrön.
  11. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  12. Grädda till fin färg ca 15 minuter mitt i ugnen.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk innan servering.
Till frallorna behöver du vetemjöl, jäst, rågkross, vetekross, rapsolja, vatten, kruskakli, salt, äggvita och sesamfrön.
Till frallorna behöver du vetemjöl, jäst, rågkross, vetekross, rapsolja, vatten, kruskakli, salt, äggvita och sesamfrön.
Koka upp vatten och tillsätt vetekross och rågkross. Rör om och låt svalna till fingervarmt.
Koka upp vatten och tillsätt vetekross och rågkross. Rör om och låt svalna till fingervarmt.
För över till en degbunke eller degblandare.
För över till en degbunke eller degblandare.
Tillsätt kruskakli, salt, rapsolja samt smula i jästen.
Tillsätt kruskakli, salt, rapsolja samt smula i jästen.
Tillsätt vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakning.
Tillsätt vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta ihop till en deg.
Arbeta ihop till en deg.
Knåda ut degen med extra vetemjöl till en längd.
Knåda ut degen med extra vetemjöl till en längd.
Skär i 16 triangelformade bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
Skär i 16 triangelformade bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda till fin färg ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk innan servering.
Grädda till fin färg ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk innan servering.
Goda till frukost, fika och mellanmål med förslagsvis smör, ost och inlagd gurka.
Goda till frukost, fika och mellanmål med förslagsvis smör, ost och inlagd gurka.

Serveringsförslag

Frallorna passar till frukost, mellanmål, fika, soppa, utflykt eller buffé.

Tips

Frallorna går utmärkt att frysa in.

Varianter

  • Du kan ta enbart vetekross, rågkross eller kruskakli.
  • Kruskakli kan bytas mot vetekli.
  • Solrosfrön kan bytas mot pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller rågflingor.
  • Annat gott i är tärnad torkad frukt som aprikos. Vidare passar russin i.
  • Rapsolja kan bytas mot annan valfri matolja.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-10

Tillbehör och liknande: