Grova frallor
Grova frallor bakade med vetekross, rågkross och kruskakli toppade med solrosfrön.
Tillagning
- Koka upp vatten och tillsätt vetekross och rågkross. Rör om och låt svalna till fingervarmt 37 grader.
- För över krossen till en degbunke eller degblandare.
- Tillsätt kruskakli, salt, rapsolja samt smula i jästen. Rör om.
- Tillsätt vetemjöl. Spara ca 1 dl till utbakning.
- Arbeta ihop till en deg. Knåda några minuter.
- Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer vetemjöl tills du har en deg du kan forma till en avlång rulle likt en grov baguette.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär ut 16 grova triangelformade bitar med en kniv eller degskrapa. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med äggvita och strö över solrosfrön.
- Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Grädda till fin färg ca 15 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut och låt svalna på galler under bakduk innan servering.
Serveringsförslag
Frallorna passar till frukost, mellanmål, fika, soppa, utflykt eller buffé.
Tips
Frallorna går utmärkt att frysa in.
Varianter
- Du kan ta enbart vetekross, rågkross eller kruskakli.
- Kruskakli kan bytas mot vetekli.
- Solrosfrön kan bytas mot pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön eller rågflingor.
- Annat gott i är tärnad torkad frukt som aprikos. Vidare passar russin i.
- Rapsolja kan bytas mot annan valfri matolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal