Lättbakat rågsiktsbröd med färdig surdeg

Ett lättbakat rågsiktsbröd med färdig köpt rågsurdeg smaksatt med lite honung, salt och olja.

    1 stort rågsiktsbröd

    • Förberedelse: 2 tim 30 min
    • Tillagning: 40 min
    • Klart på: 3 tim 10 min

    Ingredienser

    • 1/2 påse 75 gram rågsurdeg
    • 10 gram färsk jäst
    • 2,5 dl ljummet vatten, 37 grader
    • 6-7 dl rågsikt
    • 1 tsk salt
    • 2 tsk olivolja eller rapsolja
    • 1 tsk honung

    Tillagning

    1. Mät upp surdeg, smula i jäst samt tillsätt vatten i en stor bakbunke - som degen har plats att jäsa i. Rör tills jästen löst sig.
    2. Tillsätt salt, olja och honung.
    3. Tillsätt 4 dl rågsikt. Vispa degen med degkrokarna på en elvisp på medel fart. Eller knåda i en degblandare. Knåda eller rör degen i 10 minuter. Tillsätt 2-3 dl mer rågsikt mot slutet till en lite fastare deg.
    4. Degen kan också knådas för hand. Tillsätt då 6-7 dl rågsikt direkt och knåda i 15 minuter.
    5. Låt stå övertäckt i rumsvärme att jäsa övertäckt i minst en timme.
    6. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord eller bricka. Knåda EJ. Vänd upp kanterna och forma ett runt eller avlångt bröd eller två baguettebröd.
    7. För över brödet på en bakplåt med bakplåtspapper under.
    8. Låt brödet jäsa övertäckt ytterligare en timme.
    9. Sätt på ugnen 250 grader vanlig ugn.
    10. Sätt in brödet i mitten av ugnen.
    11. Grädda rågsiktsbrödet i ca 10 minuter. Sänk värmen till 220 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter. Täck ev. över med ett bakplåtspapper om det börjar bli bränt på toppen.
    12. Ta ut och pensla brödet med lite kallt vatten. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
    En lös och kladdig deg av rågsikt jäst med rågsurdeg
    En lös och kladdig deg av rågsikt jäst med rågsurdeg
    Degen har jäst och är redo att knådas ihop och formas till ett bröd.
    Degen har jäst och är redo att knådas ihop och formas till ett bröd.

    Serveringsförslag

    • Brödet är gott till det mesta - nybakt med smör, ost och marmelad; till frukost, att rosta, som soppbröd, att grilla till toast, vitlöksbröd eller till bruschetta.
    • Gott med pålägg som hemgjort smör, hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto eller örter; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa en majsröra med vitlök och olivolja; eller servera tapenade (olivröra) till.
    • Brödet kan frysas in i skivor lagom att ta fram och lägga direkt i rosten.

    Tips

    • Degen brukar jag knåda med degkrokarna på elvispen. Sedan kan man lämna degen utan att kånda mer förrän det är dags att hastigt forma degen till ett rågbröd som får andra jäsning innan det gräddas i gyllene i ugnen.
    • Det finns färdig rågsurdeg jag köpte som ger ett fylligt och rustikt bröd. Jag hade även i lite vanlig färsk jäst för att få fart på jäsningen lite snabbare.

    Varianter

    Brödet går såklart utmärkt att baka med egen rågsurdeg också.

    Ett rustikt och lättbakat rågsiktsbröd med köpt rågsurdeg.
    Ett rustikt och lättbakat rågsiktsbröd med köpt rågsurdeg.

    E-mail
    Medel: 4.5 (35 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-31