Lättbakat rågsiktsbröd med färdig surdeg

Introduktion och förberedelse

Ett lättbakat rågsiktsbröd med färdig köpt rågsurdeg smaksatt med lite honung, salt och olja. 

Degen brukar jag knåda med degkrokarna på elvispen. Sedan kan man lämna degen utan att kånda mer förrän det är dags att hastigt forma degen till ett rågbröd som får andra jäsning innan det gräddas i gyllene i ugnen. 

Det finns färdig rågsurdeg jag köpte som ger ett fylligt och rustikt bröd. Jag hade även i lite vanlig färsk jäst för att få fart på jäsningen lite snabbare. 

Serveringsförslag

  • Brödet är gott till det mesta - nybakt med smör, ost och marmelad; till frukost, att rosta, som soppbröd, att grilla till toast, vitlöksbröd eller till bruschetta
  • Gott med pålägg som hemgjort smörhummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto eller örter; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa en majsröra med vitlök och olivolja; eller servera tapenade (olivröra) till.
  • Brödet kan frysas in i skivor lagom att ta fram och lägga direkt i rosten. 

Varianter

Brödet går såklart utmärkt att baka med egen rågsurdeg också. 

Ett rustikt och lättbakat rågsiktsbröd med köpt rågsurdeg. Ett rustikt och lättbakat rågsiktsbröd med köpt rågsurdeg.

1 stort rågsiktsbröd

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1/2 påse 75 gram rågsurdeg
  • 10 gram färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 6-7 dl rågsikt
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk olivolja eller rapsolja
  • 1 tsk honung

Tillagning

  1. Mät upp surdeg, smula i jäst samt tillsätt vatten i en stor bakbunke - som degen har plats att jäsa i. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt 5 dl rågsikt, salt, olja och honung.
  3. Vispa degen med degkrokarna på en elvisp på lägsta fart. Eller knåda i en degblandare. Degen ska vara lös nog att vispa men ej jättekladdig - tillsätt ev. lite mer rågsikt.
  4. Knåda eller rör degen i 10 minuter.
  5. Tillsätt 1-2 dl mer rågsikt mot slutet så du får en lite fastare deg.
  6. Degen kan också knådas 20 minuter för hand. Tillsätt då 6-7 dl rågsikt direkt så den blir lite fastare och lättare att knåda.
  7. Låt stå övertäckt i rumsvärme att jäsa i minst en timme. Den kan även stå flera timmar.
  8. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord eller bricka. Vänd upp kanterna och forma ett runt eller avlångt bröd eller två baguettebröd.
  9. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt hastigt med rikligt med mer rågsikt och sedan läggas på en bakplåt med bakplåtspapper under.
  10. Låt brödet jäsa ytterligare en timme.
  11. Sätt på ugnen 250 grader vanlig ugn.
  12. Sätt in brödet i mitten av ugnen.
  13. Grädda först rågsiktsbrödet i ca 10 minuter.
  14. Sänk värmen och grädda ytterligare 15-20 minuter. Täck ev. över med ett bakplåtspapper om det börjar bli bränt på toppen.
  15. Ta ut och pensla brödet med lite kallt vatten. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-13