Brytbröd
Min variant på ett gott brytbröd med lantbrödsmjöl, kruskakli samt frön som pumpafrön och solrosfrön.
Tillagning
- Smula ner jästen i en stor degbunke.
- Värm vatten till 37 grader och tillsätt det.
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt mjöl, kli, salt, sirap, smör och pumpafrön. Spara 1 dl mjöl till utbakning.
- Arbeta ihop till en deg. Knåda 5 minuter i degmaskin eller för hand.
- Låt jäsa övertäckt i 40 minuter eller till dubbel storlek.
- Knåda ut degen på mjölat bakbord. Ta ev. i lite mer mjöl så att degen går att baka ut.
- Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till ett avlångt bröd lika långt som plåten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper under.
- Markera ut 8 bitar i varje bröd. Skär ned halvvägs i brödet med en degskrapa eller kniv.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
- Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills de har fin färg och är genomgräddade.
- Ta ut och låt svalna något under bakduk.
- Bryt isär bröden till servering.
Serveringsförslag
- Passar till fest, middag, soppa och buffé.
- Gott med smör till.
- Extra festligt blir brödet med en köpt eller hemgjort pålägg som färskost, bönröra, kronärtskocksröra, majsröra, hummus, potkäs eller tapenade.
Tips
- Brytbröden går bra att frysa in.
- Satsen kan dubbleras till 48 brytbröd. Lägg då ihop bröden på en långpanna - det gör inget om de jäser ihop.
- Istället för att baka ut avlånga bröd kan du dela degen i 24 bullar och placera jämte varandra så de jäser ihop.
Varianter
- Lantbrödsmjöl kan bytas mot 2/3 vetemjöl och 1/3 rågmjöl samt ev. 1 tsk torkad surdeg.
- Kruskakli kan bytas mot vetekli eller annat kli.
- Färsk jäst kan bytas mot torrjäst.
- Brödet kan även toppas med vallmofrön, havregryn, sesamfrön, kli, rågflingor eller flingsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal