Brytbröd

Min variant på ett gott brytbröd med lantbrödsmjöl, kruskakli samt frön som pumpafrön och solrosfrön.

24 brytbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 650 gram, 1,2 liter lantbrödsmjöl
  • 4 dl kruskakli
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 25 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 ägg
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke.
  2. Värm vatten till 37 grader och tillsätt det.
  3. Rör ut jästen i vattnet.
  4. Tillsätt mjöl, kli, salt, sirap, smör och pumpafrön. Spara 1 dl mjöl till utbakning.
  5. Arbeta ihop till en deg. Knåda 5 minuter i degmaskin eller för hand.
  6. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter eller till dubbel storlek.
  7. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Ta ev. i lite mer mjöl så att degen går att baka ut.
  8. Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till ett avlångt bröd lika långt som plåten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper under.
  9. Markera ut 8 bitar i varje bröd. Skär ned halvvägs i brödet med en degskrapa eller kniv.
  10. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
  11. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  13. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills de har fin färg och är genomgräddade.
  14. Ta ut och låt svalna något under bakduk.
  15. Bryt isär bröden till servering.
Till brytbrödet behöver du vatten, pumpafrön, jäst, vetekli, salt, mjöl, sirap och smör. Vidare ägg och solrosfrön till topping.
Till brytbrödet behöver du vatten, pumpafrön, jäst, vetekli, salt, mjöl, sirap och smör. Vidare ägg och solrosfrön till topping.
Lös upp jästen i 37 gradigt vatten.
Lös upp jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt kli, salt, sirap, pumpafrön, mjukt smör samt mjöl.
Tillsätt kli, salt, sirap, pumpafrön, mjukt smör samt mjöl.
Blanda ihop till en deg och knåda den 5 minuter i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt 40 minuter.
Blanda ihop till en deg och knåda den 5 minuter i maskin eller för hand. Låt jäsa övertäckt 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till avlånga bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till avlånga bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Skär ner till halva bröden med en degskrapa. Pensla med ägg och strö över solrosfrön. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Skär ner till halva bröden med en degskrapa. Pensla med ägg och strö över solrosfrön. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader vanlig ugn. Ta ut och låt svalna samt bryt i bitar till servering.
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader vanlig ugn. Ta ut och låt svalna samt bryt i bitar till servering.

Serveringsförslag

Tips

  • Brytbröden går bra att frysa in.
  • Satsen kan dubbleras till 48 brytbröd. Lägg då ihop bröden på en långpanna - det gör inget om de jäser ihop.
  • Istället för att baka ut avlånga bröd kan du dela degen i 24 bullar och placera jämte varandra så de jäser ihop.

Varianter

  • Lantbrödsmjöl kan bytas mot 2/3 vetemjöl och 1/3 rågmjöl samt ev. 1 tsk torkad surdeg.
  • Kruskakli kan bytas mot vetekli eller annat kli.
  • Färsk jäst kan bytas mot torrjäst.
  • Brödet kan även toppas med vallmofrön, havregryn, sesamfrön, kli, rågflingor eller flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-24

Tillbehör och liknande: