Snabbt grovt tranbärsbröd

Tranbärsbröd är ett grovt bröd med tranbär, rivet äpple, solrosfrön, havregryn, yoghurt och honung.

Brödet går lätt och snabbt att baka då det jäser med bikarbonat. Behövs ej knådas eller jäsas.

1 tranbärsbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl tranbär
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk salt
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 3 msk flytande honung
  • GARNERING: 1/2 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och riv äpplet grovt med skalet på.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ta ej med solrosfröna du ska ha till garnering.
  4. Tillsätt rivet äpple, honung samt yoghurt. Rör ihop till en kladdig deg.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform på 1,5 liter. Eller smörj formen med smör eller olja. Fördela degen jämnt i formen.
  6. Strö över solrosfrön och tryck ner lätt i degen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna övertäckt i formen innan servering.
Ingredienser till brödet: fiberhavregryn, solrosfrön, tranbär, rågsikt, yoghurt, linfrön, vetemjöl, bikarbonat, rivet äpple, honung och salt.
Ingredienser till brödet: fiberhavregryn, solrosfrön, tranbär, rågsikt, yoghurt, linfrön, vetemjöl, bikarbonat, rivet äpple, honung och salt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt rivet äpple och honung.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt rivet äpple och honung.
Tillsätt yoghurt och rör ihop till en kladdig deg.
Tillsätt yoghurt och rör ihop till en kladdig deg.
Lägg degen i en brödform med bakplåtspapper. Toppa med solrosfrön.
Lägg degen i en brödform med bakplåtspapper. Toppa med solrosfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen i 75 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Grädda i nedre delen av ugnen i 75 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Låt svalna övertäckt innan du skär upp brödet.
Låt svalna övertäckt innan du skär upp brödet.

Serveringsförslag

  • Passar som grovt bröd eller limpa till frukost, fika, fest, buffé, husmanskost, mellanmål, soppa eller när som.
  • Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Solrosfrön som garnering kan bytas mot pumpafrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
  • Gott i är även någon dl hackade hasselnötter, mandlar eller valnötter.
  • Yoghurt kan bytas mot filmjölk.
  • Honung kan bytas mot sirap.
  • Du kan även ha i annan hackad torkad frukt eller russin.
  • Rågkross eller vetekross passar också i brödet - byt förslagsvis ut 1 dl av havregrynen.
  • Bikarbonat kan bytas mot dubbla mängden bakpulver.

Tips

  • Satsen kan dubbleras till två brödformar vilka båda kan gräddas på samma gång.
  • Brödet kan frysas helt eller i skivor.

Du behöver

  • Du behöver en avlång brödform på 1,5 liter.
  • Vidare kan man baka brödet som frallor i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stor rund brödkaka på bakplåt med bakplåtspapper. Nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan du gräddar brödet.

Ett lättbakad gott grovt bröd som håller sig saftigt flera dagar.
Ett lättbakad gott grovt bröd som håller sig saftigt flera dagar.

E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-13

Tillbehör och liknande: