Nattjästa valnötsfrallor

Njut av nybakade nattjästa valnötsfrallor till frukosten.

Degen förbereder du kvällen innan och låter jäsa över natten i kylen.

12 nattjästa valnötsfrallor

  • Förberedelse: 11 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 12 tim

Ingredienser

  • 15 gram färsk jäst eller 10 gram torrjäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl hackade valnötter
  • 1 dl vetemjöl till utbakning

Tillagning

  1. Ta fram en stor degbunke på minst 3 liter. Rör ihop jäst och lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, rågsikt och vetemjöl. Blanda ihop till en kladdig deg.
  3. Hacka eller krossa valnötter grovt. Tillsätt valnötter och blanda i dem i degen.
  4. Täck degen med gladplast och sätt i kylen. Låt degen kalljäsa över natten ca 10 timmar.
  5. Ta fram degen på morgonen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord eller stor bricka.
  6. Forma till en rektangel och vik ihop den längs med långsidan. Pudra över ett tunt lager mjöl så att inte degen fastnar när du täcker över med gladplast eller en bakduk. Låt degen jäsa övertäckta i 30 minuter medan ugnen blir varm.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en bakplåt.
  8. Skär ut tolv rektangulära rustika frallor likt ciabattas med en degspade. Formen är inte så noga men de får gärna vara ungefär lika stora. Lägg över dem på ett bakplåtspapper.
  9. Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret med frallorna.
  10. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen tills frallorna har fin färg. Sätt gärna i en termometer i en fralla. Frallorna är färdiggräddade vid 94 °C.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till ett ugnsgaller och låt svalna några minuter innan servering.
Ingredienser till valnötsfrallorna: rågsikt, vetemjöl, valnötter, jäst, vatten, salt och honung.
Ingredienser till valnötsfrallorna: rågsikt, vetemjöl, valnötter, jäst, vatten, salt och honung.
Degen får jäsa på morgonen och skärs sedan i rustika frallor likt ciabattas.
Degen får jäsa på morgonen och skärs sedan i rustika frallor likt ciabattas.

Serveringsförslag

  • Passar till frukost, brunch eller som vanliga frallor till fika, lunch, mackor eller soppa.
  • Gott med smör, ost, marmelad samt andra valfria pålägg.
  • Några goda hemgjorda marmelader är morotsmarmelad - som jag hade på bilden. Vidare nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.
  • Till kan även bakas till kvällen om du vill ha nybakt till middagen - sätt då degen på morgonen istället och låt jäsa i kylen över dagen.

Varianter

Du kan ha i andra nötter, torkad frukt och frön efter tycke.

Istället för frallor

  • Istället för frallor kan du baka ut till 3-4 avlånga rustika baguetter - snurra till degen lite.
  • Eller baka till runda eller avlånga bröd - låt degen jäsa sista gång - förslagsvis i bakformar av trä och stjälp sedan upp på bakplåtspapper till gräddningen.
  • Eller jäs sista gången samt grädda som bröd i avlånga bakformar eller portionsbrödformar du smort med lite rapsolja eller olivolja.

Valnötter ger gott tuggmotstånd och god smak i frallor.
Valnötter ger gott tuggmotstånd och god smak i frallor.

E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-17

Tillbehör och liknande: