Snabbt bröd med kruskakli
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Hacka mandel grovt.
- Blanda alla torra ingredienser förutom pumpafrön i en bunke.
- Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop till en kladdig deg.
- Smörj en avlång brödform på 1,5 liter. Fördela degen jämnt i formen.
- Strö över pumpafrön och tryck ner lätt i degen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
- Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formen och låt svalna på galler. Låt gärna ligga någon timme att svalna helt innan servering.
Serveringsförslag
- Passar som bröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
- Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.
Varianter
- Kruskakli kan bytas mot vetekli.
- Mandel kan bytas mot hasselnötter.
- Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt.
- Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap.
- Jag toppade brödet med pumpafrön men man kan även ta solrosfrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
- Du kan även ha i torkad frukt eller torkade bär.
- Rågkross eller vetekross passar också i brödet - byt förslagsvis ut 1 dl av havregrynen.
Du behöver
- Du behöver en avlång brödform på 1,5 liter.
- Vidare kan man baka brödet som frallor i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stor rund brödkaka på bakplåt med bakplåtspapper. Nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan du gräddar brödet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal