Snabbt bröd med kruskakli

Snabbt bröd med kruskakli, havregryn, mandel, linfrö, filmjölk och sirap.

Ett grovt bröd bakat med bikarbonat som går snabbt att baka utan jäst eller jäsning.

Kruskakli är 50% kostfiber som görs av skalet på vete.

1 snabbt bröd med kruskakli

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl mandel, grovt hackad
  • 1 tsk salt
  • 4,5 dl filmjölk
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1 dl pumpafrön till garnering
  • 1 tsk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Hacka mandel grovt.
  3. Blanda alla torra ingredienser förutom pumpafrön i en bunke.
  4. Tillsätt filmjölk och sirap. Rör ihop till en kladdig deg.
  5. Smörj en avlång brödform på 1,5 liter. Fördela degen jämnt i formen.
  6. Strö över pumpafrön och tryck ner lätt i degen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
  8. Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formen och låt svalna på galler. Låt gärna ligga någon timme att svalna helt innan servering.
Till brödet behöver du en non-stick bakform 1,5 liter, sirap, grahamsmjöl, vetemjöl, kruskakli, linfrön, salt, havregryn, bikarbonat, filmjölk, mandel och solrosfrön.
Till brödet behöver du en non-stick bakform 1,5 liter, sirap, grahamsmjöl, vetemjöl, kruskakli, linfrön, salt, havregryn, bikarbonat, filmjölk, mandel och solrosfrön.
Blanda alla torra ingredienser förutom pumpafrön.
Blanda alla torra ingredienser förutom pumpafrön.
Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en deg.
Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en deg.
Sprid ut degen jämnt i en smord brödform. Strö över pumpafrön.
Sprid ut degen jämnt i en smord brödform. Strö över pumpafrön.
Grädda till fin färg. Ta ut samt låt svalna något i formen.
Grädda till fin färg. Ta ut samt låt svalna något i formen.
Låt svalna helt på galler.
Låt svalna helt på galler.
Brödet blir godast om det får ligga en timme innan servering.
Brödet blir godast om det får ligga en timme innan servering.

Serveringsförslag

  • Passar som bröd till frukost, fika, mellanmål, soppa eller när som.
  • Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.

Varianter

  • Kruskakli kan bytas mot vetekli.
  • Mandel kan bytas mot hasselnötter.
  • Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt.
  • Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap.
  • Jag toppade brödet med pumpafrön men man kan även ta solrosfrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
  • Du kan även ha i torkad frukt eller torkade bär.
  • Rågkross eller vetekross passar också i brödet - byt förslagsvis ut 1 dl av havregrynen.

Du behöver

  • Du behöver en avlång brödform på 1,5 liter.
  • Vidare kan man baka brödet som frallor i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stor rund brödkaka på bakplåt med bakplåtspapper. Nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan du gräddar brödet.

Ett grovt gott bröd som går snabbt att röra ihop och grädda i en avlång bakform.
Ett grovt gott bröd som går snabbt att röra ihop och grädda i en avlång bakform.

E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-12

Tillbehör och liknande: