Filmjölksbröd

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst. Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis. Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas snabbt, är enkel och ej behöver jäsas. Vidare håller den flera dagar. Och blir så nyttig du gör den. Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön, pumpafrön, solrosfrön, råriven morot osv passar också i brödet. 

Du behöver en avlång brödform. Har du inte det så kan du baka brödet som scones likt platta 2-3 cm höga bullar likt tekakor. Vidare kan man baka brödet som en 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka (nagga då och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet). 

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. Byter du ut filmjölken som degvätska mot något som vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra - annars jäser inte limpan. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. 

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, vatten eller liknande samt använd bakpulver när du bakar brödet. 

1 stort filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl hackade torkade fikon
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter, torkad frukt, havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin.
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka två bröd i två brödformar om du inte fyller upp så högt med deg i formarna.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer