Filmjölksbröd

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst. Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis. Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas snabbt, är enkel och ej behöver jäsas. Vidare håller den flera dagar. Och blir så nyttig du gör den. Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön, pumpafrön, solrosfrön, råriven morot osv passar också i brödet.

Du behöver en avlång brödform. Har du inte det så kan du baka brödet som scones likt platta 2-3 cm höga bullar likt tekakor. Vidare kan man baka brödet som en 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka (nagga då och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet).

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. Byter du ut filmjölken som degvätska mot något som vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra - annars jäser inte limpan. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, vatten eller liknande samt använd bakpulver när du bakar brödet.

1 stort filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl hackade torkade fikon
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter, torkad frukt, havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin.
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka två bröd i två brödformar om du inte fyller upp så högt med deg i formarna.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-09-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept