Filmjölksbröd

Introduktion och förberedelse

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst.

Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis.

Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas snabbt, är enkel och ej behöver jäsas.

Vidare håller den flera dagar. Och blir så nyttig du gör den.

Varianter

  • Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera.
  • Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön, pumpafrön, solrosfrön, råriven morot osv passar också i brödet.

Du behöver

Du behöver en avlång brödform. Har du inte det så kan du baka brödet som scones likt platta 2-3 cm höga bullar likt tekakor.

Vidare kan man baka brödet som en 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka (nagga då och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet).

Baka med bikarbonat eller bakpulver

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk.

Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. Byter du ut filmjölken som degvätska mot något som vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblandat med syra - annars jäser inte limpan.

1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.

Vegan

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, havremjölk, mandelmjölk eller vatten samt använd bakpulver när du bakar brödet.

Filmjölksbröd med maxade nyttigheter som filmjölk, rågkross, torkad frukt, torkade bär, nötter, frön med mera.
Filmjölksbröd med maxade nyttigheter som filmjölk, rågkross, torkad frukt, torkade bär, nötter, frön med mera.

1 stort filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter (valfritt)
  • 0,75 dl hackade torkade fikon (valfritt)
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser (valfritt)
  • 1 dl russin (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt. Dessa är valfria att ha i.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter (valfritt), torkad frukt (valfritt), havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin (valfritt).
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka två bröd i två brödformar om du inte fyller upp så högt med deg i formarna.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen.
  7. Lägg över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen.
E-mail
Medel: 4.1 (70 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-07