Filmjölksbröd

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst. Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis. Kallas även skärgårdslimpa eller snabblimpa då den bakas snabbt, är enkel och ej behöver jäsas. Vidare håller den flera dagar. Och blir så nyttig du gör den. Du kan ha i godsaker efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön, pumpafrön, solrosfrön, råriven morot osv passar också i brödet. 

Du behöver en avlång brödform. Har du inte det så kan du baka brödet som scones likt platta 2-3 cm höga bullar likt tekakor. Vidare kan man baka brödet som en 2-3 cm hög stor rund eller fyrkantig rågkaka (nagga då och markera ut tårtbitar innan du bakar brödet). 

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk. Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. Byter du ut filmjölken som degvätska mot något som vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra - annars jäser inte limpan. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. 

Vill du baka en vegan filmjölkslimpa så byt ut filmjölken (degvätskan) mot rismjölk, vatten eller liknande samt använd bakpulver när du bakar brödet. 

1 stort filmjölksbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl hackade torkade fikon
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem, torkade aprikoser och nötter grovt.
  3. Blanda alla ingredienser utom 0,5 dl havregryn (spara att garnera limpan med) i en stor bunke till en kladdig deg - dvs tillsätt filmjölk, sirap, nötter, torkad frukt, havregryn, rågmjöl, vetemjöl, solrosfrön, bikarbonat eller bakpulver, brödkrydda och russin.
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka två bröd i två brödformar om du inte fyller upp så högt med deg i formarna.
  5. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer