Matbröd eller frallor med skållat rågmjöl

Introduktion och förberedelse för bakning

Matbröd eller frallor med skållat rågmjöl, olja och lite vetemjöl.

Du kan baka runda halvstora matbröd eller frallor med skållat rågmjöl och vetemjöl. Här med solrosfrön på toppen.

Skållat rågmjöl är mjöl du häller hett vatten på och skållar. Sedan får det stå och svälla några timmar och ger då god smak och lite rustikt stil på brödet.

2 runda matbröd

  • Förberedelse: 6 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 6 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 dl rågmjöl att skålla
  • 2,5 dl vatten att skålla med
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 50 gram färsk jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,75 dl sirap
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg eller någon msk mjölk att pensla med
  • 0,5 dl solrosfrön, vallmofrön, pumpafrön, grova rågflingor, sesamfrön eller polenta att strö över

Tillagning

  1. Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
  3. Tillsätt det skållade rågmjölet, salt, olivolja, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för lös.
  4. Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
  7. Dela den i två delar. Forma två runda bröd. Lägg på bakplåt smord med olja eller bakplåtspapper. Eller lägg i två brödformar smorda med olja eller smör. Du kan också forma 20 frallor.
  8. Låt bröden jäsa övertäckta i 45 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 225 grader vanlig ugn.
  10. Grädda matbröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Täck över med folie efter halva tiden och sänk värmen till 175 grader (annars bränns de lätt på toppen). Frallor gräddas ca 10-15 minuter.
  11. Ta ut bröden och låt de svalna på galler. Låter du de svalna under bakduk så blir de lite mjukare i ytan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.