Grahamsscones

Scones med grahamsmjöl blir lite nyttigare och grövre men lika goda som vanliga scones.

Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat.

16 stycken grahamsscones

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 125 gram smör
  • 3 dl mjölk eller filmjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Hacka smöret i bitar och blanda ner det till en grynig blandning (matberedare fungerar också).
  4. Rör ned mjölken och arbeta ihop degen - knåda den inte då blir degen seg.
  5. Scones kan sedan bakas ut till olika varianter:
  6. TREKANTER: Dela deg i fyra delar. Kavla eller tryck ihop varje del till en kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel, doppa kniven i mjöl och skär varje bit i 4 eller 8 tårtbitar.
  7. FYRKANTER - RUTOR: Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Sporra eller skär med kniv i fyrkanter.
  8. RUNDA SCONES: Gör som fyrkanter men rulla ihop varje fyrkant till en rätt platt bulle på mjölat bakbord. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda i ca 20-25 minuter tills de har fin färg och botten är fast.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Godast nybakta.
  11. Kan frysas. Tips är att dela dem så de går ner i brödrosten och rosta direkt från frysen när du är sugen på varma scones till fika eller frukost.
Grahamsscones bakade med mer grahamsmjöl blir lite grövre än vanliga scones.
Grahamsscones bakade med mer grahamsmjöl blir lite grövre än vanliga scones.

Serveringsförslag

Servera dem till fika med en kopp the, smör eller färskost, marmelad och ost.

Varianter

  • Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha mer fibrer.
  • Gör ostscones genom att tillsätta 2 dl riven ost med mjölet. Lagrad ost typ cheddar, Västerbotten eller liknande passar bäst.

Portionsberäkning

  • Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre).
  • Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt.

Tips

Kalla eller frysta scones kan du tina och värma eller rosta igen så blir de som nya.

E-mail
Medel: 4 (73 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-17