Grahamsscones

Scones med grahamsmjöl blir lite nyttigare och grövre men lika goda som vanliga scones.

Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat.

Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha mer fibrer.

Servera dem till fika med en kopp the, smör eller färskost, marmelad och ost.

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre).

Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt.

Kalla eller frysta scones kan du tina och värma eller rosta igen så blir de som nya.

Ostscones:

Tillsätt 2 dl riven ost med mjölet. Lagrad ost typ cheddar, Västerbotten eller liknande passar bäst.

16 stycken grahamsscones

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 125 gram smör
  • 3 dl mjölk (filmjölk går också bra)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Hacka smöret i bitar och blanda ner det till en grynig blandning (matberedare fungerar också).
  4. Rör ned mjölken och arbeta ihop degen - knåda den inte då blir degen seg.
  5. Scones kan sedan bakas ut till olika varianter:
  6. Trekanter: Dela deg i fyra delar. Kavla eller tryck ihop varje del till en kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel, doppa kniven i mjöl och skär varje bit i 4 eller 8 tårtbitar.
  7. Fyrkanter: Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Sporra eller skär med kniv i fyrkanter.
  8. Runda bullar: Gör som fyrkanter men rulla ihop varje fyrkant till en rätt platt bulle på mjölat bakbord. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda scones i ca 16 minuter tills de har fin färg och du kan knacka på botten på dem.
E-mail
Medel: 4.6 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept