Grahamsscones

Scones med grahamsmjöl blir lite nyttigare men lika goda scones. Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha mer fibrer. 

Engelsmännen gillar scones och vi brukar servera dem som de gör med en kopp the smör eller färskost, marmelad och ost. 

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre). Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

Ostscones:

Byt ut 1/4 av mjölet mot riven ost - som lagrad ost typ cheddar eller liknande. Byter du ut en del av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones.

16 stycken grahamsscones

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 125 gram smör
  • 3 dl mjölk (filmjölk går också bra)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Hacka smöret i bitar och blanda ner det till en grynig blandning (matberedare fungerar också).
  4. Rör ned mjölken och arbeta ihop degen - knåda den inte då blir degen seg.
  5. Scones kan sedan bakas ut till olika varianter:
  6. Trekanter: Dela deg i fyra delar. Kavla eller tryck ihop varje del till en kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel, doppa kniven i mjöl och skär varje bit i 4 eller 8 tårtbitar.
  7. Fyrkanter: Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Sporra eller skär med kniv i fyrkanter.
  8. Runda bullar: Gör som fyrkanter men rulla ihop varje fyrkant till en rätt platt bulle på mjölat bakbord. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda scones i ca 16 minuter tills de har fin färg och du kan knacka på botten på dem.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer