Grahamsscones

Scones med grahamsmjöl blir lite nyttigare men lika goda scones. Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha mer fibrer. 

Engelsmännen gillar scones och vi brukar servera dem som de gör med en kopp the smör eller färskost, marmelad och ost. 

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre). Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

Ostscones:

Byt ut 1/4 av mjölet mot riven ost - som lagrad ost typ cheddar eller liknande. Byter du ut en del av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones.

16 stycken grahamsscones

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 125 gram smör
  • 3 dl mjölk (filmjölk går också bra)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Hacka smöret i bitar och blanda ner det till en grynig blandning (matberedare fungerar också).
  4. Rör ned mjölken och arbeta ihop degen - knåda den inte då blir degen seg.
  5. Scones kan sedan bakas ut till olika varianter:
  6. Trekanter: Dela deg i fyra delar. Kavla eller tryck ihop varje del till en kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel, doppa kniven i mjöl och skär varje bit i 4 eller 8 tårtbitar.
  7. Fyrkanter: Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock kaka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Sporra eller skär med kniv i fyrkanter.
  8. Runda bullar: Gör som fyrkanter men rulla ihop varje fyrkant till en rätt platt bulle på mjölat bakbord. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  9. Grädda scones i ca 16 minuter tills de har fin färg och du kan knacka på botten på dem.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer