Julbröd
Ett rågbröd som passar till julbordet smaksatt med en juliga brödkryddor av pomerans, fänkål och anis.
Tillagning
- Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke.
- Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite extra vetemjöl tills du har en deg som precis släpper från kanten på bunken.
- Knåda degen smidig bakbord eller i degblandare 5 minuter.
- Låt sedan jäsa övertäckt i 50 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
- Dela degen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäsa övertäckta i 35 minuter.
- Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Kolla gärna innertemperaturen med en termometer som ska vara 96-98 grader när brödet är klart.
- Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
- Ta ut och låt bröden kallna på galler. Lägg över en kökshandduk för en mjukare skorpa. Låt svalna utan kökshandduk för en hårdare skorpa.
Serveringsförslag
- Brödet passar som mjukt bröd till julbord, skinkmackan och dopp i grytan med mera.
- Detta julbröd passar även som bröd vid andra tillfällen till vardags, fest samt på buffé.
Varianter
- Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
- Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Kan bytas mot vörtmix. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
- En liknande variant på populärt bröd till jul med mer kryddor och russin är vörtbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal